Totální thyreoidektomie

Dobrý den, dlouhou dobu beru léky na štítnou žlázu Letrox 50/ 75mg. CCca 4 roky jsem měla jeden uzlík na levém laloku v průměru cca 7,6mm. nyní jsem byla po roce na kontrolním sonu a původní uzlík se zvětšil a na pravém laloku se objevily další dva uzly pravý lalok: velikost laloku 23x17x51mm hypoechogenní uzel o průměru 7,6 mm levý lalok: velikost laloku 18x15x53mm, ventrálně hypoechogenní uzel o průměru 12x8x12 mma, kaudálně hypoechogenní uzlík o velikosti 10x6 mm Isthmus 4mm Struktura parenchymu je nepravidelná, nehomogenní, snížené echogenity, hrubě zrnitá. Vaskularizace přiměřená. Uzliny bilat. submandibulárně zvětšeny o velikosti 13mm jinak uzliny nezvětšeny. Z: normální velikost štítné žlázy, polynodosní přestavba nejvetší uzlík vlevo, obraz odpovídá chronické thyreoiditis. doporučuji totální thyreidektomii lab:anti TPO 32 IU/ml anti TG 152 IU/ml T3 celkovy 0.96 T4 celkovy 80.3 TSH 2.175 T3 volny 4.2 T4 volny 12 nebyla mi provedena biopsie, jen sono a rovnou mě lékařka odesílá na kompletní odstranění ŠŽ. mám pocit, jestli je to opravdu tak nutné a není možné uzlíky zatím jen sledovat. mám pocit, že ŠŽ je důležitým orgánem těla, který by tam měl zůstat. dále by mě zajímalo, jestli k tomuto zhoršení mohlo dojít obrovským stresem a nebo vysokými hladinami ASLO 909.2 IU/ml? je mi 32 let a obávám se i toho,že v případě odstranění ŠŽ by mohly nastat problémy s otěhotněním a donošením mimča. mockrát Vám děkuji za poradu, hezký den Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, především musím říci, že mě opravdu mrzí, že je Vám doporučován operační zákrok, aniž by Vám bylo dostatečně vysvětleno proč je podle endokrinologa potřebný. Důvodem zvažování operace je riziko vzniku nádoru - karcinomy ŠŽ jsou sice vzácné, ale jsou často velmi agresivní a špatně léčitelné. Vámi popsaný sonografický i laboratorní nález odpovídá chronickému zánětu štítné žlázy na autoimunitním podkladě, tedy v našich oblastech nejobvyklejší příčině poruchy štítné žlázy. Vznik uzlíků ve žláze je v takovém případě častý (jsou nicméně časté i u jinak zcela zdravých osob...) a pokud nejsou uzlíky nějak podezřelé (samotnou velikostí, rychlostí zvětšování nebo ultrazvukovým vzhledem...), většinou v takovém případě opravdu stačí jejich sledování - spolu s farmakologickou léčbou thyroxinem. Ve Vašem případě je zřejmě hlavním důvodem doporučení operace velikost největšího uzlu a hlavně rychlost jeho zvětšení (jestli to dobře z Vaší otázky chápu, měl 7,6 mm po 4 roky a pak se za rok zvětšil na 12 mm...). Biopsie by sice podala přínosnou informaci, ale výsledek někdy nemusí být zcela přesně hodnotitelný a pokud jsou změny uzlíku podezřelé i bez biopsie, je proto možné někdy doporučit operaci i bez ní. Ohledně stresu - samozřejmě stres může mít na aktivitu onemocnění štítné žlázy vliv, stejně jako jakákoliv proběhlá infekce (udáváte výsledek ASLO, předpokládám tedy, že vám bylo testováno např. kvůli angíně - i když vysoká hladina sama o sobě nic neznamená...). Doporučuji tedy celou situaci znovu probrat s ošetřující lékařkou a nechat si vše nejasné vysvětlit i od ní, v rozhodování o dalším postupu hrají roli i další věci - údaje z vaší i rodinné anamnézy aj. Přeji, ať vše dopadne k Vaší spokojenosti!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: