Toxoplasmosa

Dobrý den, jsem v 25tt (dle ultrazvuku v 12 tt je těhotenství starší o týden, tedy 26tt) a od tchýně jsem dostali nějaké vepřové maso z domácí zabijačky. Při ukládání do mrazáku jsem se škrábla o jednu vepřovou kost do prstu. Rána nebyla nijak hluboká, ani nevím, že by mi tekla krev, přesto to ale bylo "do živého". Ale co mě trápí je to, že jsem četla, že ve vepřovém mase se nevíce vyskytuje toxoplasmosa. Je zde velké riziko nákazy? Test v začátku těhotenství byl na toxoplasmosu negativní, a teď se moc bojím, jestli jsem se nemohla při škrábnutí nakazit. Je vhodné požádat dr. o test na toxoplasmosu? A po jaké době od poranění (ani nevím jaká je inkubační doba)? Dá se při včasném zjištění nákazy léčbou např. anitbiotiky zabránit nákaze plodu? Mám moc velký strach, aby bylo miminko v pořádku. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kamilo! Nemyslím, že by v tomto případě bylo velké riziko nákazy. Poraďte se se svým gynkologem. Po škrábnutí by se v podstatě bezprostředně rozběhla akutní infekce, která však může být bezpříznaková.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku, neboli komoce...
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Červená skvrna od klíštěte může ukazovat na Lymeskou borreliózu
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Články: Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Akutní infarkt myokardu je...
Trápí vás zápach z úst? Zbavte se ho jednou provždy!
Články: Trápí vás zápach z úst? Zbavte se ho jednou provždy!
Nepříjemný zápach z úst...
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: