Toxoplasmosa

Jsem v 14. týdnu těhotenství a pomáhala jsem u rodičů ze senem, bohužel později jsme si všimli několika výkalů od sousedových koček přímo v seně a teď mám obavy z toxoplazmózy, protože jsem se sena dotýkala. Samozřejmě jsem si po příchodu ruce umyla, ale nedá mi to. Jaká je míra rizika nákazy toxo. v takovémto případě? Mám si raději nechat udělat kontrol. odběr? Pokud ano, za jak dlouho má smysl? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Předpokládám že protilátky již máte dávno od mala vytvořeny, pokud jste jako dítě byla v delším kontaktu s kočkami...takže riziko by nemělo být velké, samozřejmě k opětovné nákaze může dojít i tak...toto je třeba ověřit asi po 14 dnech od kontaktu vyšetřením akutních protilátek - IgM, pokud jste si při práci nějak neolizovala ruce, nemělo by k nákaze dojít.

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: