Toxoplazmoza

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem týkající se toxoplazmózy. Jsme ve 27 tt těhotenství. Můj 2,5 letý syn si hrál u nás doma na pískovišti a v hlíně. Poté se chtěl přitulit a omylem mi strčil prsty do pusy. Bojím se, abych se nenakazila toxoplazmózou. Dodám, že doma nemáme žádnou kočku ale občas se k nám zatoulá cizí kočky. Jaké riziko je to v tomto týdnu? Mám si udělat test na toxoplazmózu? Děkuji předem za odpověď…. Lucka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, testy na protilátky proti toxoplasmose si samozřejmě udělat můžete, obecně je ale naše populace poměrně dost touto infekcí promořena a má paměťové protilátky. Toxoplasmosa je nejnebezpečnější v prvním trimestru těhotenství, kdy způsobuje závažné poruchy ve vývoji plodu.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: