Toxoplazmóza a listerióza

Dobrý den, prosím vás je možné nakazit se toxoplazmozou nebo listerii že smažených žampiónů, které byly od hlíny. Byly oloupané ale je možné že částečky hlíny zůstaly na hoube. Nepripravovala jsem je totiž sama. Jsem ve 24. týdnu těhotenství. A druhá otázka. Dočetla jsem se, že listérii a toxoplazmozu může člověk prodělat bez příznaků. Má potom v toto případě onemocnění na plod vliv? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, obě infekce obyčejně až na vyjímky probíhají podobně jako slabá viróza, konkrétně u toxoplasmosy má mnoho lidí vytvořené protilátky již z dětství. V těhotenství je pro plod závažná pouze akutní forma onemocnění u jedince bez vytvořených protilátek, nicméně přenos je tzv. orofekální, tzn. nemytou zeleninou či jídlem, které přišlo do styku s výkaly nakažených zvířat. Platí tedy jednoduché pravidelo, všechno dobře umýt a tepelně opracovat. Pokud máte doma kočku nebo psa, určitě není vhodné mazlit se s nimi a poté sahat na jídlo. Ohledně listeriosy, jedná se o infekci, která může postihnout jedine se sníženou imunitou, a to právě těhotné jsou. Původce se vyskytuje nejvíce v měkkých zrajících sýrech typu hermelín, proto je vhodné konzumaci těchto potravin omezit. Pokud to shrnu, nemyslím se,, že by riziko z uvedeného jídla pro vás bylo velké.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: