Toxoplazmoza na konci tehotenstvi

Dobrý den, Jsem na začátku 32. tt a cca před dvěma týdny jsem u rodičů pracovala na zahradě v hlíně. Nyní jsem se dozvědlěa, že v noci na tu zahradu běžně chodí toulavé kočky z vesnice. Obávám se možné toxoplazmozy, navíc mě už 2. den bolí v krku. Můj gynekolog ale řekl, že testy nejsou třeba, že v mém stadiu těhotenství už se neléčí. Já mám přesto strach, mám si zajít na testy sama od sebe? co hrozí miminku v případě potvrzení nákazy? Skutečně ve 3. trimestru už plody nebývají nijak postižené? Moc děkuju za odpověd!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Aleno. Infekce toxoplasmózou vznikne v těhotenství spíše při konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa, než nepřímým kontaktem s kočkou. Pokud jste pracovala v rukavicích a ruce si po kontaktu s hlínou řádně umyla, pak není třeba mít obavy. Vyšetření protilátek je velmi zavádějící, má smysl jen u opravdu vysokého podezření na akutně probíhající infekci u matky. Navíc krátce po pravděpodobné nákaze mohou být protilátky negativní, je třeba udělat 2 testy v odstupu 3 týdnů, dříve žádný lékař závěr neudělá. Samotná bolest v krku navíc nemusí značit hned toxoplasmózu, je to spíše nepravděpodobné. Zvažte sama, zda si necháte testy udělat, ale myslím, že obavy nejsou na místě. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: