Toxoplazmóza v těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na možnost nákazy toxoplazmózou.Již jsem tento dotaz jednou pokládala jinému panu doktorovi,ale jeho odpověď byla nekompletní a velmi strohá.Proto prosím o radu ještě jednou..Jsem ve 34.tt a máme v rodině cca půl roku kočku.Dřív mě nenapadlo, co tento problém může způsobit, až teď zpětně se chci zeptat, zda pokud bych se toutou infekcí nakazila třeba již na začátku těhotenství, zjistilo by se to při krevních testech,které se běžně v těhotenství dělají,nebo se musí jít na speciální vyšetření?Ad 2) A pokud bych se nakazila,poznal by lékař na ultrazvuku,že něco není v pořádku,nebo se to může ukázat až po porodu?Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den, pokud máte kočku dlouho a ne až nyní nově, tak pokud kočka má toxoplasmosu (předpokládám,že se jedná o domácí kočkzu a ne venkovní,která není řádně sledována veterinářem), vy již máte protilátky. těhotenství to neublíží.testy v těhotenství neodhalí toxoplasmosu, jen speciální vyšetření v případě podezření na tuto nemoc. na UZ nic zvláštního nebude.být Vámi, nestresovala bych se:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: