Toxoplazmoza v těhotenství

Dobrý den, manželka je v 8 týdnu těhotenství a krevní testy odhalily podezření na toxoplazmozu ( IgM 6,01 positivní , IgG 0 negativní). Čekáme na výsledky z Národní referenční laboratoře (až za tři týdny), aby se ukázalo, zda je možnost přenosu viru na plod. Nedá se dle těchto výsledků odhadnout zda byla nemoc prodělána před těhotenstvím (tedy bez rizika) nebo v jeho průběhu? S kočkou a psem v domácnosti žijeme již delší dobu, a prý většina lidí se zvířaty již tuto nemoc pravděpodobně prodělala a má tedy protilátky v těle. Předem děkuji za radu. To čekání je nekonečné.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pozitivní IgM protilátky automaticky neznačí infekci. Je třeba provést opakované vyšetření s odstupem 3 týdnů. Diagnozu akutní toxoplazmové infekce potvrdí výrazný vzestup protilátek. Nákaza od koček je velice vzácná, spíše je možný přenos oocystami z půdy, tedy např. při práci na zahrádce bez rukavic, pojídání nemyté zeleniny nebo nedostatečně tepelně zpracovaného masa.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: