Toxoplazmoza v tehotenstvi

Dobrý den, jsem v 25 tt, pred dvema dny jsem byla v restauraci a v ramci celovecerni ochutnavky hoveziho masa v restauraci site Ambiente jsem omylem narazila i na nedopoeceny kousek, spise medium. Ochutnala jsme jenom maso na uplnem okraji, uvnitr bylo ruzove. Chtela jsem se zeptat, jaka je realna moznost nakazy z masa v lepsi restauraci u nas a jake mouhou byt dusledky pri nakaze na hranici druheho a trimestru tehotenstvi. K doktorce jdu uz tyden po navsteve restaurace a dalsi kontrola bude az za dalsi dva tydny, takze na moznost odberu musim pockat jeste tri tydny a jsem z toho nervozni. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko nákazy zde prakticky téměř žádné není, vůbec bych se tím neznepokojovala. Snědla jste jen kousek z okraje masa, okraje bývají propečené. Důvody k odběru nyní nejsou. Projevy toxoplazmozy jsou různé a rizika pro plod v případě nákazy matky se snižují se zvyšujícím se týdnem těhotenství. Ve 25. týdnu je riziko projevů toxoplazmozy u plodu matky nakažené toxoplazmozou zcela minimální.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: