Toxoplazmóza v těhotenství

Dobrý den, pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně léčby toxoplazmózy v těhotenství. Dnes jsem se dozvěděla výsledky testů, které vyšly IgG (pozitivní, vysoké (asi kolem 400, nevím přesně jednotky), IgM negativní (0,23). Přesto jsem dostala recept na antibiotika Azitromycin 6 tbl. 1x denně. V příbalové informaci je uvedeno, že by se tato antibiotika neměla v těhotenství užívat. Ráda bych věděla, jestli je léčba antibiotiky nutná, pokud jsem toxoplazmózu prodělala a jestli jsou nasazena kvůli vysoké hladině protilátek? Nerada bych miminku antibiotiky ublížila. Velice Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Při toxoplazmóze v graviditě je nutné zajištění antibiotiky, které brání přenosu infekce přes placentu na plod, a to od chvíle, kdy je akutní toxoplazmóza zjištěna. Platí že - reproduktivní pokusy na zvířatech ukázaly, že azithromycin nemá žádné nežádoucí účinky na plod. U člověka není dosud dostupné dostatečné množství údajů o užívání azithromycinu v těhotenství, aby bylo možno hodnotit jeho případné nežádoucí účinky. Azithromycin lze doporučit pouze v případě, kdy užitek terapie převýší eventuální riziko pro plod a to je tento případ Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: