Toxoplazmoza ve 25. tt

Dobrý den, Jsem v 25.tt a v utery 10.6 jsem byla s dcerou na verejnem piskovisti. Je sice za plotem, ale letaji tam holubi a nevím, jestli tam nechodí i dalsi zvirata. bohuzel v nepozorné chvilce mi dcera strcila rucicku od pisku do pusy. ihned jsem par zrnek pisku vyplivla, ale presto mam velky strach z nakazy toxoplazmozou. chtela bych se proto zeptat 1. Jak realna je nakaza toxoplazmozou v mem pripade? 2.Jak se toxoplazmoza v mem tydnu tehotenstvi projevuje a jaka jsou jeji rizika? 3. Četla jsem, že protilatky se tvoří už 10. den od nakažená, znamená to, že na testy bych si tedy mohla zajít už 10. den od navstevy piskoviste? Omlouvám se za délku dotazu, ale opravdu mám obavy. Děkuju.

Odpověď odborníka:

K přenosu onemocnění z ženy na plod nedochází ve všech případech, v 1. trimestru je riziko přenosu jen malé (4 % až 15 %), při onemocnění ve 2. trimestru stoupá na zhruba 30 %, ve 3. trimestru je riziko zhruba 60 %. Naopak míra postižení plodu způsobeného toxoplazmózou je nejvyšší v 1. trimestru, nákaza ve 2. trimestru způsobuje lehčí postižení a děti nakažené ve 3. trimestru bývají po porodu zcela v pořádku .V případě, že má žena podezření na onemocnění toxoplazmózou během těhotenství, měla by to sdělit svému lékaři, který zhodnotí rizika a navrhne další postup. Toxoplazmóza se u matky ověřuje krevními testy, obvykle alespoň dvěma v rozmezí několika týdnů, protože je nutné sledovat vývoj protilátek proti toxoplazmóze v těle. Nicméně podle popisu situace se domnívám,že vaše obavy jsou zcela zbytečné. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Články: Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Tuto otázku si klade mnoho...
Orgasmus u ženy
Články: Orgasmus u ženy
Příčin, které způsobují, že...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: