Transfuze a transplantace

Dobry den,mela bych takovy dotaz. Muj syn,kdyz se narodil a byl v inkubatoru,dostal asi 6x transfuzi. Chtela bych se zeptat,zda v dnesni dobe je riziko prenosu infekci(hiv,hepatitidy) transfuzi a kdyz to bylo pred 2 a pul roky tak by se pripadne infekce u ditete nejak projevily? A druhy dotaz je muj tchan prodelal transplantaci jater pred rokem...je zde nejake riziko prenosu take techto infekci? A opet projevili by se pripadne zarok? Jezdi pravidelne na kontroly kde mu berou krev,ale nevim,co presne kontroluji..ale predpokladam,ze by meli i toto nejak kontrolovat? Moc dekuji Hlavne se bojim o syna..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Pavlo. U přenosu biologického materiálu, jako je krev a transplantované orgány, se přísně hlídá, aby k přenosu infekce nedošlo. Krevní deriváty (transfuze) jsou vyšetřovány na přítomnost protilátek (zejmény tedy HIV a hepatitida C). U transplantovaných orgánů je vyšetření také nezbytné, nicméně vzhledem k akutnosti požadavku (orgány nemohou být nikde "skladovány") nelze vyloučit možnost inkubační doby dárce a tedy 100% bezinfekčnost. Ale toto riziko je minimální. Navíc po transplantaci jakéhokoli orgánu pacient dostává imunosupresivní léčbu, a při této se jakákoli skrytá infekce okamžitě projeví. Čili můžete být klidná, i Váš tchán je zdráv. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Články: Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Téměř všechny nádory tohoto...
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Přirozený porod – opravdu je to ta nejlepší volba?
Články: Přirozený porod – opravdu je to ta nejlepší volba?
V poslední době se často...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: