Transplantace ledviny+těhotenství

Dobrý den. Přítelkyně je 12 let po transplantaci ledviny, má 30 let a chtěli bychom založit rodinu. Jaké je riziko otěhotnění na zdravotní stav mé partnerky/ nyní byla na odběru krve a dle výsledků je to v pořádku/, jaké je riziko pro dítě /zda nebude poškozeno/ Předem děkuji. Vymětal Jan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak těhotenství ovlivní další fungování ledviny, nelze na základě samotných momentálních (i když normálních) výsledků předem předpovědět a každopádně bude nutné to před otěhotněním probrat s jejím ošetřujícím nefrologem a případně gynekologem specializovaným na těhotenství spojené se zhoršenou funkcí ledvin matky. Další otázka je, jaké léky přítelkyně užívá - zpravidla bývá potřeba vyhodnotit léčbu s ohledem na těhotenství, zda bude možné upravit léčbu tak, aby to plod neohrožovalo. Další otázka je, jaká přidružená onemocnění přítelkyně má (hlavně vysoký tlak, diabetes). Ta také významně ovlivní celkové rozhodování, jak moc je rizikové těhotenství jak pro přítelkyni, tak pro dítě.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: