Trávící obtíže

Dobrý den, Je mi 21 let a 2 týdny mě trápí tyto obtíže. Trpím více nadýmáním a plynatostí než dříve (vím, že v nějaké míře je to normální ale posledním dobou mě to trápí mnohem více). 2 týdny pozoruju více hlenu ve stolici a chodím jednou za 3 dny.. ty 2 dny se mi vůbec nechce a pak nejčastěji ráno po snídani mě tak zvláštně ne úplně zabolí (nevím jak to vypodobnit, takový jen nepříjemný pocit) břicho a pak se mi začne chtít a hned musím jít a stolice je vždycky opravdu velké množství, není tuhá, (jen na začátku vždycky je), ke konci už řídká + hlen. Krev ve stolici žádná. Se zažíváním jsem nikdy problémy neměla ani jsem se s ničím podobným neléčila. Moje mamka trpí na hemeroidy. Jsem poměrně sportovně založený typ tudíž pohyb mám a snažím se i zdravě jíst (dodržuji abych jedla 5x denně, snažím se prakticky nejíst bílé pečivo, piju občas kefír, citronovou šťávu, dostatek zeleniny... smaženým jídlům se pokud to jde vyhýbám apod.) Možná mi řeknete, že se o nic nejedná nebo naopak at zajdu k lékaři, možná zbytečně plaším ale je to opravdu jiné chování mého trávení než na které jsem byla zvyklá přestože se v mém životě nic nezměnilo (ani psychicky). Co se týká mého zdravotního stavu teď, tak jsem zdravá, jen mě bolel levý kyčel z mě dosud neznámého důvodu a na ortopedii mi byla nařízená rehabilitace UZ protože prý mám zánět ve vazech nebo tak nějak mi to lékař vypodobnil..to ale nejspíš s tímhle nesouvisí...:) Pokud bych kvůli mým trávicím obtížím zašla k mému praktickému lékaři, jak se obvykle postupuje? berou se nejdříve nějaké odběry nebo se chodí rovnou na nějaká vyšetření? ptám se proto, že mám velký strach z kolonoskopií apod...ale zároveň i o sebe...moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez vyšetření se nechci vyjadřovat k diagnóze, která Vás trápí. Příčin je možných mnoho. Zajděte k praktickému lékaři. Lékař Vám může udělat základní odběry krve, odeslat na ultrazvuk břicha. Kolonoskoopie je sice nepříjemné vyšetření, ale někdy se mu nevyhneme a je lepší vědět, že tam nic není nebo nasadit cílenou léčbu než žít ve strachu o svoje zdraví. Až budete mít nějaká vyšetření za sebou může dále konzultovat.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: