Trávicí potíže

Chci se zeptat, již 15 dní každý den ráno se probudím s tím, že musím na stolici, stolice je řidší, ne úplně voda, k tomu každý den ráno Nauzea, nezvracim, jen se mi zvedá žaludek, někdy vyplivnu sliny, z toho nechuť něco sníst, a ač se snažím dostanu do sebe rohlík, třeba i jablko, nebo jogurt bud s jabkem, nebo banánem, vypiju čaj. Víc to nejde i když cítím porad hlad a kručení v břichu. Cítím se unavená, většinou celé dopoledne polehavam protože mi není dobře, jsem na neschopence, je mi 39 let, bolela mě krční páteř jdu ve středu 20.7 na první rehabilitaci po vyšetření rehabilitacnim doktorem, odpoledne se mi trochu uleví, to jsem schopná sníst třeba polívku, jogurt, či na mazány chleba něčím kousek papriky, druhé jídlo nedám po polivce cítím pocit plnosti ač mi kručí v břichu, a jim tak o polovinu méně než před 14 dny. Z hodila jsem 3 kg, mam 55kg při výšce 166cm,dr mi napsala na lačno na tu nauzeu lanzol, jenže to nepomáhá. Večer sním třeba chleba s rajčaty, čaj. Jsem z toho všeho velmi nešťastná, ta stolice na měkko je vždy ráno a většinou i večer. Odběry krve a moc byli v pořádku, sedimentace krve po 1 hod 14.glukoza 5,4, proste v normě dle dr. Výter stolice ne proběhl, ze dr řekla ze tam stejně nic nebude , Sono břicha prý vše v pořádku. Už nevím proč je mi každé ráno takto zle těhotná nejsem. A hlavně ač bych chtěla jist, tak to nejde pořádně cítím plnost, a někdy se mi u toho navaluje. Spím 8 hod a budím se unavená. Piju magnézium. Prosím poraďte jak mám postupovat, mam syna 7 let dopoledne nejsem schopna plně fungovat. Bojím se jestli se nejedná o crohnovu chorobu, nebo ulcerózní kolitida, v rodině to nikdo nemá. Už nevím jak se mám pořádně najíst, když ani ta chuť pořádně není, a štve mě to. Na otázku doktorce zda nemůžu mít crohnovu chorobu, mi řekla ze by byli vyšší hodnoty krve tak nevím co jsem měla 2,3,ale ty stále řídké stolice a Nauzea 15 dní, a nechutenství, a únava, a pocit plnosti po tak málo jídle přece není normální. Poraďte co by to mohlo byt, jak se zase normálně najíst a zbavit nauzey.. Z krve se asi crohn jen tak nepozná viďte. Nebo kolitida. Dr mi porad říká že to může být Dráždivý tračník, ale i kdyby to byl, přece to nějak musí zase skončit, nechci skončit jako anorekticka. Děkuji za odpověď. HANKA

Odpověď odborníka:

Paní Hano. Pokud problém trvá 15 dnů a předtím jste se cítila zcela v pořádku, je myslím přece jen na místě uvažovat, zda za problémem nestojí střevní infekce, provést příslušné vyšetření stolice je tedy vhodné. Crohnova choroba či ulcerosní kolitida by teoreticky mohly mít popsané projevy, daly by se ale v tu chvíli očekávat vyšší ukazatele zánětu v krvi (sedimentace,, CRP...), což jste neměla. Lék Lanzul ovlivňuje kyselost žaludku, nemá vliv na nevolnost. Postup řešte se svojí praktickou lékařkou, ta, vzhledem k tomu, že by měla mít o Vašem zdravotním stavu s životosprávě největší přehled, má podklady k tomu, aby zvolila adekvátní další postup (tedy zvážila výtěr, event. zopakování krevních testů atd.). Také bude třeba se domluvit ohledně rehabilitace - není-li Vám celkově dobře, je otázka, zda je nyní vhodné cvičit a namáhat se. Také je vhodné zvážit, nakolik může aktuální bolest krční páteře (jde o nově vzniklé potíže?) souviset s nevolností...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
EEG
Články: EEG
EEG, elektroencefalografie...
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: