Trávicí systém

dobrý den, mám problém se zažíváním,asi i trávením,jsou dny kdy je to dobré,ale pak jsou dny kdy ráno je mi na zvracení,je to většinou po noci co málo spím,mám dvě děti a jedno ještě kojím(2roky),tak když se hodně budí tak jsem ráno dost unavená a není mi dobře,beru na lačno letrox na štít. žlázu.4asto se mi ráno i během dne brká a občas mě začne bolet břicho kolem pupku když chodím nebo stojím,musím si hned sednout a odpočinout,protože jinak je mi až na omdlení.Před půl rokem jsem 3 týdny zvracela ,měla jsem průjem,byla jsem na vyšetření žaludku,kdysi jsem měla helicobaktera,tentokrát byli výsledky v pořádku,mám jen dráždivý žáludek a špatnou domykavost jícnu,jinak vše bylo v pořádku.Dává si pozor na to co jím,ale pořád to není v pořádku,děkuji za odpověd.Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu jste dost vytížená až přetížená. Již to může způsobovat obtíže. v první řadě je tedy třeba pokud možno nabrat víc sil, víc odpočívat, víc rozložit síly během dne. Podělit se s někým o práci kolem dětí a domácnosti, nebo aspoň prostě slevit (z pořádku doma, z činností s dětmi) - abyste se úplně nevyčerpala. Jíst byste měla hlavně dostatečně, v žádném případě nedržte redukční dietu a snažte se jíst často, aby Vám nedocházela během dne energie (při pocitu na omdlení a silné slabosti pomáhá sladké, sladký čaj třeba). Pokud byste měla hlad v noci, klidně si něco malého dejte (kus chleba, kus jablka, dětskou piškotu..), abyste "vydržela do rána". Možná je také potřeba zkontrolovat, jestli není potřeba změnit dávku Letroxu. Kdyby ho bylo málo nebo moc, také by se to mohlo podílet na obtížích. A samozřejmě je nutné dávat pozor na pitný režim, zvlášť, když kojíte, nevolnost a slabost může značit také nedostatek tekutin. Pokud by i tak obtíže přetrvávaly, vyhledejte lékaře k pátrání po dalších příčinách nevolnosti a zvracení (pozn. těhotná nejste?). A ještě mě napadlo - ve dnech, kdy jste hodně vytížená, po probdělé noci apod, si klidně dejte vitamíny - hlavně C a B. Kojení spotřebovává také vápník, hořčík a vit.D, nebude chyba, když si občas dáte rybí tuk nebo nenasycené mastné kyseliny nebo multivitamín pro kojící.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x