Třes rukou

Dobrý den, již delší dobu pozoruji třes rukou, zejména konečků prstů. V běžném životě mě třes neomezuje, ale je docela patrný. Neurologické vyšetření - eeg v normě, dg. akcentovaný fyziologický třes, dif. dg. esenciální třes. Vyšetření hormonů štítné žlázy - dle sdělení lékaře v pořádku. Jaký navrhujete další postup, jsou možné ještě nějaké příčiny? Opětovná návštěva neurologa nemá bez zhoršení stavu asi větší smysl a praktický lékař se s tím pravděpodobně spokojil, jako s definitivní diagnozou. Děkuji

Odpověď odborníka:

Obávám se, že více vyšetření už provést nelze. Jak akcentovaný fyziologický (tzn. "přirozený" třes), tak esenciální tremor (třes bez známých příčin) je diagnóza "per exclusionem", tzn. stanovená vyloučením závažnějších příčin. Jde o poměrně častý stav. Fyziologický třes lze někdy vyvolat některými podněty (kofein, úzkost, chlad, zvýšená svalová práce ...) - možná jste už nějakou podobnou souvislost vypozoroval. Jediné možné řešení je eliminovat tyto vyvolávající momenty- například nepít kávu, pokud víte, že po jejím vypití následuje třes. Pokud máte "esenciální třes", což Váš neurolog považuje též za možné, může jít o dva poddruhy. Pokud měl třes někdo i ve Vaší rodině a je spíše rychlejší (vyšší frekvence), může jít o rodově danou variantu esenciálního třesu, která o něco lépe reaguje na léčbu. Pokud je Váš třes "pomalejší" (nižší frekvence) a v rodině ho nikdo neměl, může jít o sporadickou variantu, která se léčí o něco hůře. K léčbě - kauzální (příčinná) léčba neexistuje, protože příčinu třesu nikdo nezná. Používají se spíše pomocné léky (např. betablokátory - léky na srdce a krevní tlak, antiepileptika nebo benzodiazepiny). Pokud Váš stav bude léčbu vyžadovat, začal bych nejspíše betablokátory, které nepůsobí návyk a mají minimum nežádoucích účinků, např. Trimepranol v malé dávce- nechť posoudí Váš lékař.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: