Třes rukou, vrzání kloubů

Dobrý den, asi před rokem jsem si všimla třesu rukou, při práci. Držela-li jsem nějakou krabici, třásla se mi ruka. Přikládala jsem to nízkému cukru. Ale asi před čtvrt rokem se objevil klidový třes ruky, někdy až celého horní poloviny těla a i nohou (jsou-li pokrčené chodidly na povrchu). Trvalo to vždy pár minut. Teď (je to asi měsíc) se třes zhoršil, že mě obtěžuje celý den. Při pohybu (například psaní klávesnici) se nic neděje (spíš to jen cítím - jakoby lehký třes uvnitř), když se ale prsty zastaví, ruka se roztřese. Dnes jsem měla problémy při skládání puzzle. Prsty se třásly, že jsem dílek stěží držela. Držím-li např. kelímek, kam si napouštím pití, třese se mi ruka. Zatím mi nic nevypadlo, jen cítím nejistotu v rukou. Přidalo se i vrzání kloubů u zápěstí. Když je ruka chvíli v klidu natažená a položená, cítím ztuhlost a pohnu-li dlaní, zavrže mi v zápěstí. Lečím se s vysokým tlakem a tachykardií, anémií a byla mi zjištěna snížená funkce štítné žlázy, což je zatím v počátku léčení a léky na ni tedy neberu. U obvodní lékařky jsem byla, prohlédla mě, ale v podstatě mi nic neřekla. Trpím nespavostí, už jsem se i léčila na úzkost a depresi. Nevím, jestli to s tím může souviset. Trpím i zažívacími problémy. Tohle vše se už řeší od mých 16 let. Budu ráda pokud se alespoň okrajově dozvím, co by to mohlo být. Když už jsem se s tím doktorce jednou svěřila a nic se z její strany neděje, nerada bych tam chodila zbytečně. I když cítím, že se stav zhoršuje. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se Vaše potíže horší, jistě nebudete k lékaři chodit zbytečně. Potíže mohou souviset s psychikou, ale je třeba vyloučit jiné další možné příčiny. Příčinou může být štítná žláza, ale spíše zvýšená funkce, onemocnění jater, může být i dána geneticky - tzv. esenciální třes ( přítomný většinou u rodičů a prarodičů, často v rodinách, kde je dlouhověkost). Může být způsobena některými léky. Může se jednat o Parkinsonovu chorobu, ale v tomto věku je vzácná a rovněž nakupená v rodinách. Příčin je tedy celá řada, stejně jako je celá řada druhů třesu. Pokud cítíte, že stav se horší, jistě navštivte lékaře.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Volně prodejná afrodiziaka z pohledu sexuologa
Články: Volně prodejná afrodiziaka z pohledu sexuologa
Od doby uvedení Viagry na...
Vliv cholesterolu na zdraví aneb škodí, nebo neškodí?
Články: Vliv cholesterolu na zdraví aneb škodí, nebo neškodí?
Snižování cholesterolu je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Těhotenství bez pocitu těžkých nohou? Jde to!
Články: Těhotenství bez pocitu těžkých nohou? Jde to!
Těhotenství je krásný čas...
Lázně astmatikům prospívají
Články: Lázně astmatikům prospívají
Lázeňská léčba je u astmatu...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: