Třes ruky, brnění nohou

Prosím o radu se 13letým synem, u kterého přetrvávají brnění nohou a třes pravé ruky (neudrží hrnek). Z toho důvodu má časté krátkodobé absence ve škole. Těžko vybrat obor z nabízených problémů, nikdo nám zatím neurčil původ obtíží. Od loňského léta zcela zdráv, aktivně se věnuje judu, od 7 let léčen na astma a alergie. Problémy začaly 1.ledna zánětem močových cest. Přeléčeno, 3 týdny bez námahy. Po kontrole v pořádku. Dále si v polovině února natáhl vazy na pravém kotníku při TV ve škole. Opět přeléčeno, 3 týdny bez námahy. Pomalý návrat k tréninkům. 29.03. 2014 při závodech dušnost a třes celého těla, trhavé pohyby na pravé ruce, celková únava. Rychlé zotavení. 14. 4. 2014 po začátku tréninku náhlá dušnost, záchvat kašle (po inhalaci Ecosalu zlepšen) brnění nohou a třes pravé ruky. Okamžitá hospitalizace - krev, moč, tlak v pořádku. Následoval rentgen hlavy a plic bez nálezu, ORL bez nálezu, alergologie bez příznaku astmatického záchvatu !(15.4.). 17.4.2014 neurologie - doporučen klidový režim a Neuromultivit, C vitamin, Wobenzym 18.4.2014 EEG bez nálezu 23.4.2014 třes ruky a brnění nohou ve škole. Opět hospitalizace krev, moč, tlak v pořádku, neurologie v normě, oční v pořádku, alergo také. 28.4.2014 EKG vyšetření bez nálezu. 13.5.2014 Magnetická resonance mozku a páteře v pořádku. Opětné krevní testy na borreliozu v pořádku (upozornění na pomalou tvorbu protilátek). Brnění nohou přetrvává, třes ruky a znecitlivění lýtek se vrátilo po 11denní pauze po magnetické resonanci. Syn je psychicky v pohodě, prospěch ve škole chvalitebný. V rodině se žádné takovéto problémy neprojevily. Děkuji za odpověď, Miroslav Tuček

Odpověď odborníka:

Pane Tuček,
vzhledem k začátku potíží po infekci bych se ještě zaměřila tímto směrem. Nevím jaký byl původce infekce močových cest. Pokud by se jednalo o Streptokoka, stálo by za to zkontrolovat hladiny protilátek proti němu. U dětí mohou streptokokové infekce vyvolat tzv. choreu- projevující se nekoordinovanými pohyby horních končetin nebo grimasami, brnění a znecitlivění do jejího obrazu nepatří. Nevím, jde-li opradu o třes nebo jsou to nekoordinované jemné pohyby ruky. Někdy chorea ustoupí sama, většinou je třeba ji zaléčit penicilinem a dalšími preparáty. I když projevy Vašeho syna nejsou úplně typické, doporučila bych ještě tohle dovyšetřit na neurologii nebo na infekci.
Brnění nohou může být při nižší hladině hořčíku v krvi, nedostatku vit. B12, chudokrevnosti, onemocnění štítné žlázy, při stresu. Pokud by souviselo s poruchou imunity při astmatu a po infekci je na neurologovi nebo na infekci doplnit další odběry dle kliniky.
Co se týče záchvatů dušnosti a třesu celého těla, pokud nedošlo ke zhoršení astmatu zvažovala bych na těchto potížích podíl psychiky. Že je syn psychicky v pohodě Vám řekl sám nebo jste to prověřili? Pokud mají děti problém ve škole nebo sportu ne vždy o něm dokáží mluvit a také utíkají do nemoci jako dospělí. Zkuste s ním znovu probrat, jestli na něj nekladete velké nároky stran sportu nebo jestli není zklamán poklesem výkonnosti po nemoci, třeba mu to vlivem poranění kotníku nejde jako dříve, jestli se neobjevila šikana apod. Budu ráda , jestli se mýlím.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: