Třetí dávka proti klíšťové encefalitídě a očkování

Dobrý den paní doktorko, absolvovala jsem první dvě dávky očkování vakcínou FSME-Immun. Plánují otěhotnět a vím, že třetí dávka se má uskutečnit 5-12 měsíců po druhé dávce. Co když otěhotním do těch 5 měsíců, budu moci absolvovat třetí dávku? Jak se v tomto případě postupuje, aby očkování bylo účinné? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud v době, kdy uplyne 5 měsíců od 2. dávky ještě nebudete těhotná, doporučuji naočkovat se. Dříve ne. V případě, že otěhotníte, očkování se neprovádí a je možné až po šestinedělí. Pokud za této situace dojde k proměškání intervalu 12 měsíců, posuzuje se délka promeškání a případně se provádí kontrola hladiny ochranných protilátek z krve. Pak se dle hladiny protilátek buď v očkování pokračuje nebo se zahajuje znovu. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x