Třezalka

Dobrý den paní doktorko, už nějakou dobu miám úzkostné stavy,sama jsem celekm dost stresující člověk, tak jsem se rozhodla zkusit Třezalku v tabletkách.Zakoupila jsem si, vím že účinek není hned ale umne byl už jen proto že vím že jsem si vzala něco na "uklidnění".Ještě jsem se koukla co se vše o třezalce píše a zjistila sjem že by se neměla podávat ldiem co mají alergii na pyl.V lékárně mne na tohle neupozornily,tak se chci zeptat zda to hodně vadí tedy i přesto že mám jen sezoní alergii a ne nějak velkou.Spíše tedy na kvetoucí trávy.Z tžezalkou jsem teprve začla a jak jsem psala, už jen ten pocit že třezalku beru mne uklidňuje :) a nebylo to zrovna moc levné, tak bych to nechtěla zbytečně vyhazovat.Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ano, užití třezalky se u osob s pylovou alergií skutečně nedoporučuje. Jde o lék vyrobený z byliny, který zákonitě obsahuje určité množství pylu, což teoreticky může pylovou alergii zhoršit. Máte-li jen lehkou sezónní alergii, tento vliv se s větší pravděpodobností neprojeví, ale zaručit to samozřejmě nelze. Je nutné zvážit teoretické riziko zhoršení alrgických projevů vs negativa případného neužívání třezalky (zbytečně utracené peníze, zhoršení psychického stavu, příp. nutnost užívat jiné zklidňující léky....). Absolutní doporučení učinit nelze, rozhodnout se musíte hlavně Vy sama. Třezalka je skutečně učínné přírodní antidepresivum a v mnoha případech zlepší menší psychické problémy přinejmenším stejně účinně jako syntetické léky, které přirozeně mají také své nežádoucí účinky. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: