Trhání mandličky kvůli eustachově trubici

Dobrý den paní doktorko, mé 2,25 roční dceři bylo na ORL doporučeno vyndání nosní mandličky+píchání oušek, protože má prý disfunkční eustachovy trubice (bubínky narůžovělé, temnější). Netrpí žádnými rýmami, záněty, mívá běžné virozky lehkého průběhu, poslední 2 měsíce si občas stěžuje na bolení ouška, ale nejsou to velké bolesti (vždy to jen konstatuje). Chtěla bych se zeptat, zda je tento zákrok nutný a zda se nedá její stav zlepšit jinak? Jaká jsou rizika, když bychom se pro zákrok nerozhodli - nebo je přínosnější zákrok než jeho nepodstoupení?? Děkuji za odpověĎ

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží na velikosti nosní mandle, takže pokud při ORL vyšetření byla mnadle zvětšená a bylo doporučeno její odstranění, tak bych ze zákroku ne,ěla větší obavy. Zvětšená nosní mandle může být příčinou chronických zánětů, rýmy. Většinou po odstranněí se frekvence infekcí sníží. Doporučovala bych ještě doplnit alergologické vyšetření před zákrokem.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: