Trhání osmiček

Dobrý den, asi před 10ti dny mi trhali všechny čtyři osmičky najednou. Nyní už mám po vyndání stehů, ale po těch dolních zubech mi zůstaly celkem velké díry. Za jak dlouho se rány zacelí? Myslela jsem, že měly být sešité?! Zůstává mi tam jídlo a bojím se, abych z toho pak neměla třeba nějaký zánět. A ještě mi vznikal nějaká komunikace s nosem či co. Mám mít stále průchodný nos a kapat kapky proti rýmě. Mám si je kapat i když rýmu nemám? Děkuji a hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, do 14 dní se "díry" poměrně hezky zatáhnou sliznicí, že o nich ani nebudete vědět. Kost bude v místě plnohodnotná za 4-6 měsíců. Šít po vytažených zubech není nutné, pokud vše probíhalo bez komlikací. Na dnu "děr" probíhá intenzivní hojení, pokud se nedostavily komplikace doteď, tak už žádné nejspíše nepřijdou. Při komunikaci mezi nosem a dutinou ústní je opravdu nutné držet průchodný nos. Vyvarujte se rizikových činností, při kterých by se Vám mohl nos i přechodně ucpat (rychlé přechody mezi studeným a teplým prostředím, návštěva bazénu). Pokud máte nos dobře průchodný, tak kapat nemusíte, ale nesmí dojít k jeho "ucpání". Nejsem si jistý, jestli jste sto v tomto ročním období tomu zabránit. Nesmí dojít ke zvýšení/snížení tlaku v nosu nebo velkému přetlaku/podtlaku v ústech=NESMÍTE SMRKAT,silně nafukovat tváře, aby "díra" přerostla sliznicí a komunikace se zrušila.

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: