Trhání osmiček v těhotenství

Měla bych dotaz ohledně osmiček. Jsem ve 14tt, a má zubařka po mě požaduje, abych si ještě před porodem nechala vytrhnout osmičky. Nejlépe všechny čtyři. Dvě mám celé, řekla bych zdravé, ale z jedné mi zbyl pouze kořen, který z dásně vyčuhuje asi jen dva milimetry, a z posledního mi před pár měsíci vypadla plomba, a zbyla mi z něj jen skořápka ve tvaru písmene U. Při nejlepším si mám nechat vytrhnout alespoň ty dvě špatné osmičky, a jako důvod udala, že po porodu na to nebudu mít na zuby čas.Jeden ze zubů polovinu doby bolí, bolí mě z něj také v uchu, i když těžko říct, zda je to rozpadlá osmička, nebo opravená 6ka na stejné straně, kterou mi dělala před třemi týdny, kdy dva týdny byl zub na dotek dost citlivý, a paní zubařka mi ho odmítla znovu vrtat, že pokud nebude osmička venku, nezjistíme, z kterého zubu bolest pochází a nemáme se tak dál o čem bavit. Zuby jsem si vytrhnout chtěla nechat, ale dřív jsem otěhotněla a teď mám z toho rizika hrozný strach. V loňském roce mi trhaly kořen 5ky, a čtyři dny jsem bolestí pořádně nespala, nejedla. Nezabraly mi totiž na bolest žádné prášky. Proto mám teď dost strach z ohrožení plodu. Se svým gynekologem se o tom chci pobavit příští týden, kdy mám kontrolu, a také zajít do nemocnice na zubní, jestli mě v těhotenství vezmou na tento zákrok, ale ráda bych znala názor i dalšího odborníka, zda je to bezpečné, či ne, když to vlastně není ani tak potřebné, a raději vydržím lehkou bolest teď, než jakkoliv ohrozit miminko. Děkuji za Váš názor, a přeji pěkný zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Barboro, ve Vaši situaci bych doporučila nechat si i při těhotenství odstranit ty 2 špatné osmičky, rozhodně není dobré si během těhotenství nechávat takto zanícený zub v ústech ( ten, z kterého Vás zřejmě bolí i v uchu ). Tělo musí bojovat s infekcí a to pro vývoj plodu také není ideální, jste ve 14 tt, tedy většina doby těhotenství je ještě před Vámi a pokud je zub již nyní takto zkažený, mohl by při neřešení tohoto problému nastat ještě horší problém a to ten, že se infekce začne šířit např. do dásně a způsobí zánět dásně, zánět okostice, po té by byl nutný mnohem dramatičtější zákrok.
Ničeho se tedy nebojte, zajděte do nemocnice na zubní, domluvte se s nimi, jistě takové zákroky i během těhotenství provádějí, uvidíte, třeba alespon ještě jedna z těch dvou zdravých osmiček je pěkně narostlá a šla by snadno odstranit i s těmi infikovanými, v době po zákroku můžete bez obav na bolest užít Panadol.
Já osobně spatřuji tedy větší riziko v tom, nechat si infikované zuby v ústech, než jít na jejich odstranění ve 14 tt.
S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x