Trhlinka řitní

Již přes 2 měsíce mám problémy při vykonávání velké potřeby. Velice řezavá bolest, která byla z počátku doprovázena i jasnější rudou krví-ta se nyní objevuje méně. Minuly týden jsem navštívila proktologii, kdy mi bylo řečeno, že se nejspíše jednání o trhlinku po braní antibiotik. Dostatek tekutin a zahojí se to. Jenže uplynul již týden a měl to přijde o dost horší. Kolem řitního otvorů se mi udělaly takového bouličky (viz foto), které poměrně bolí... odborníkům samozřejmě věřím, jen se chci zeptat, co pro uzdravení mohu ještě udělat. V lékárně je bambilion různých preparátů, tak se chci poradit. Od lékařky na proktologii jsem dostala Diovarix. Za měsíc jedu k moři, tak bych byla nerada, kdyby se to ještě horšilo. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je dobře, že jste navštívila proktologii. Diovarix určitě užívejte. Trhliny řitního otvoru se hojí poměrně dlouho a bývají často bolestivé. Také se často opakují. Dodržujte hygienu- po každé stolici se opláchněte vodou bez mýdla, dobře vysušte. Můžete vyzkoušet koupele v dubové kůře. Popř. můžete vyzkoušet volně prodejné masti -např. Mastu, Faktu. Vyvarujte se dlouhého sezení a hlavně pečujte o stolici (hodně tekutin a ovoce a zeleniny, abyste předešla zácpě, která může trhlinu zhoršit- čím tužší stolice, tím horší vyprazdňování). Nepoužívejte drsný toaletní papír.
Při vzniku řitní trhliny hraje roli i genetika, ta se bohužel ovlivnit nedá.
Pokud by se potíže nadále zhoršovaly, znova byste objevila krev, navštivte znovu proktologii.

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: