Trhlinky v okolí konečníku

Dobrý den. Je mi 22 let a od 4 let se léčím s revmatoidní artritidou a už asi 8. rokem jsem na biologické léčbě, poslední 2 roky je moje léčba Roactemra. v dubnu mi začali potíže neustálé svědění a menší trhlinky v okolí konečníku, po pár dnech i čerstvá krev při hygieně, ale to ani ne kapka. Zašel jsem si k obvodní doktorce, která je vystrašená vždy když přijdu a náhodou budu něco chtít protože se mi bojí cokoliv předepsat i když revmatolog to schvaluje. Předepsala mi míchanou mast s minimálním obsahem kortikoidů s doplatkem 240kč, enterol s doplatkem 120kč a na dotaz dobové kůry řekla, že vysušuje. Dále apelovala na to abych si ihned zašel na kolonoskopii jestli nemam Crohnovu nemoc po týdnu mazání ani sebemenší zlepšení. Navštívil jsem tedy proktologa. Jeho přístup byl o něco lepší avšak taky na něm bylo vidět že se s takovým pacientem na biologické ještě nesetkal a bál se. Předepsal mi Canesten, dubovou kůru. Po týdnu mazání a dubové kůry se nic nezlepšilo, na další kontrole předepsal mast Pimafucort ( na moje naléhání předepsal kortikoidy, bral jsem je už řadu let (medrol,prednison, infůze) a tak vím že když se to nepřehání tak neskutečně pomohou dokonce jsem to konzultoval s revmatologem. Pumafucort asi po 2 namazání ihned pomohl proti svědění, po 10 dnu už jsem byl naprosto v pořádku, a už jsem pil jen Lactulosu aby se mi v pořádku zahojili trhlinky. Asi po 25 dnech mám problémy zpět, místo je načervenalé, trhlinky, šupinky a 2 menší ložiska jak kdyby odřené kůže. Další návštěva obvodní doktorky předepsala taky Pumafucort a Calcium Phantoneticum. Bojím se, že to zase zaženu jen na pár dnů proto se chci zeptat kam s tímhle problémem v těhle místech přesně zajít, jestli můžu na dermatologii nebo si koupit nějaký krém volný v prodeji. Už jsem dal za masti, enteroly a koupele kolem 1 500kč a problémy přetrvávají, už nevím kam s tím jít protože každý se bojí něco předepsat. Jelikož je můj revmatolog vzdálený 70 km ( v Brně) tak je těžké dojíždět každý týden do Brna na kontroly atd. Prosím o jakoukoliv radu jak zmírnit a zahojit pokožku. Alergický jsem nikdy na nic nebyl ani jsem nikdy netrpěl atopickým ekzémem, až na to, že jsem koncem ledna dobral Sumamed a četl jsem, že zrovna po těhle ATB jsou tyhle ekzémy skoro běžné, ale že by trvaly i 4-5 měsíců potom?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučovala vyšetření u dermatologa. Problémem konečníku a všech jeho afekcí je hlavně nemožnost pořádného větrání kůže a proto je léčba komplikovanější a zdlouhavější, ale dobrý kožní lékař si s tím poradí. S pozdravem dr. MM

MUDr. Martina Míchalová
MUDr. Martina Míchalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x