Trifokální čočky

Dobrý den, je mi 40 let a pokud chci dobře vidět např. při potřebě soustředění při řízení auta nebo u počítače nosím stejné brýle. Když je nemám tak nevím tak dobře. Běžně je ale nenosím. Přemýšlím o trifokálních čočkách. Kdy je nejlepší to podstoupit? Když se snižuje schopnost zaostření do blízkosti tak kdy se to ustálí tak, že už se to nebude zhoršovat? Co si myslíte o metodě Presbymax? Po zákroku se již schopnost zaostřování do blízkosti nezhoršuje ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operaci s implantací trifokálních čoček je vhodné podstoupit v případě presbyopie (větchozrakosti), t.j., pokud se chcete zbavit brýlí na dálku, počítač i blízko. Presbyopie není klasickou vadou dioptrickou, ale souvisí s věkem podmíněnou fyziologickou ztrátou akomodace - tedy schopností lidské čočky zaostřování do blízka. Vada se projevuje nejprve tzv. „ prodlužováním ruky“, kdy si pacient snaží nejprve oddálit text, který čte a pak nutně následuje brýlová korekce do blízka. Slabě krátkozraký pacient při pohledu do blízka brýle odkládá. Naopak u dalekozrakého pacienta se dioptrie do blízka zesilují. Ve vašem případě se zatím nejedná o presbyopii. S metodou Presbymax nemáme na naši klinice zkušenost, proto se neumím vyjádřit k spokojenosti pacientů. S přáním hezkého dne.

MUDr. Ivana Macejová
MUDr. Ivana Macejová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Centrum laserové chirurgie oka OFTUM

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: