Triglyceroly

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat zda může strava ovlivnit test krve v případě triglyceridů.V testu mi vyšlo HCYS 6,64 umol/l, GHBC 34,00 mmol/l, KM 262 mmol/l, TRIGL. 4,41 mmol/l, CHOL 4,1, HDL-CHOL 1,07 mmol/l, LDL-CHOL 1,76 mmol/l, TSH 3,240 mlU/l, FT4 13,89 pmol/l, T3 2,26 nmol/l byl mi při hospitalizaci pro jiné onemocnění dělán rozbor krve a předepsán rosuvastatin pro TRIGL 4,41,ale měla jsem svalové bolesti a připadala si jak "gumová",po vysazení v pořádku. Má lékařka si myslí,že lék brát tedy nemám,že celkově mám jinak cholesterol v normě a mám zkusit dietu na snížení a po čase opakovat test. Jaký je Váš názor prosím? Také jsem měla vyšší tlak,později ale zlepšení,přesto jsem dostala Betaloc ZOK 25mg kvůli vyššímu tepu.Je možné ho časem vysadit,lze to nějak přeměřit ? Byl mi i doporučen k užívání rybí olej,který snižuje TRIGL.ale i tlak,v jaké dávce bych ho měla užívat když beru Betaloc? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko představují jak vyšší triglyceridy (TG) tak nižší HDL cholesterol. Statiny působí hlavně na LDL a celkový cholesterol, které máte normální, ale rosuvastatin může zvyšovat HDL cholesterol. Na TG a HDL cholesterol jsou více zacílené léky zvané fenofibrát a niacin. Dá se ale souhlasit s tím, že nejprve by bylo dobré do maxima využít vliv úpravy životního stylu. K tomu patří pohybový režim (nejméně 3x týdně 30 minut pohybu, který zvyšuje srdeční frekvenci a čím více, tím lépe - myšleno hlavně časově), vyhýbání se větším množstvím alkoholu a pak třeba ten rybí tuk. U jeho dávek se řiďte pokyny na letáku, s Betalocem to nemá nic společného. Je třeba také říci, že se zatím neví, na jaké hodnoty se vlastně mají TG snižovat (HDL-ch zvyžovat). Ten Betaloc by se možná mohl vysadit - nic než měření tlaku u toho není důležité. Oficiální hranice hypertenze je 140/90, ale pozitivní vliv na úmrtnost má snižování systolického tlaku až na 115. Měl by se také vysazovat postupně, i když 25 mg je už dost malá dávka, mohla byste třeba brát nějakou dobu půlky. Pěkný den.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: