Tripl test a amniocentéza

Dobrý den, jsem nyní v 18tt, výsledky screeningu v I.trimestru byly negativní, na UTZ podle lékaře vše v pořádku. Teď přišly výsledky z druhých odběrů - výsledný screening je sice negativní, ale doporučili mi aminocentézu - extrémně nízká hodnota AFP 0,26 MoM (uE3 0,92 MoM, hCG 1,56MoM, PaPP-A 1,2 MoM a NT rozměr 0,73 MoM). Amniocentézu mám naplánovanou na příští týden a určitě ji podstoupím, chtěla bych se spíš zeptat, co může takto nízká hodnota znamenat a jestli je šance, že je miminko zdravé. V několika publikací jsem četla, že výsledky testů v druhém trimestru nejsou tak spolehlivé a že důležitější jsou výsledky screeningu v I. trimestru - jaký je Váš názor? Moc děkuji za odpověď Předem moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Moniko, vzhledem k tomu, že jste měla kombinovaný I. trimestrální test v pořádku, tak bylo zcela zbytečné dělat Triple test ve II. trimestru. Já osobně bych ve vašem případě nepovažovala amniocentézu za nutnou. Nevím, zda jste byla na konzultaci v genetické poradně, možná by to ještě bylo vhodné. Snížená hladina AFP může znamenat vyšší riziko výskytu Downova syndromu, ale musí se hodnoti v kontextu všech vyšetření, tj. všech naměřených hodnot, věku, zdravotního stavu matky a vzhledem k tomu, že prvotrimestrální test je v pořádku a další hodnoty Tripl testu taky, tak se nemusíte znepokojovat. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: