Triple test a amc

dobry den, Chtela jsem se zeptat, byla jsem na prvnim screeningu v druhem tehotenstvi. Je mi 37 vazim 49 a z krve mi vyslo papp 2,19=1,50 mom a fshcg 94=1,59 coz je pry zvysene. Na Uz bylo vse v poradku crl 70,10 mm bpd 20,80 nt 2 mm nosni kost pritomna. Vysledky t21 -1/1700 a t13+18- 1/50 000. Tehotenstvi dle crl 13+2 a dle pm 12+0. Nyni jsem byla na odberu krve triple testu v 16tt a sdelili mi ze riziko DS je 1:70 a norma dle veku je 1/170 a doporucili odber plodove vody. Cestla jsem, ze triple testy jsou dost nepresne...a vzhledem k veku, me nizke vaze 50,5 kg a jeste nepresnemu urceni tehotenstvi viz vyse...lisi se asi o 9 dni...mohou takto testy pozitivne vychazet. Odberu plodove vody se bojim kvuli komplikacim a potratu. Proto nejsem rozhodnuta. Doporucila byste odber nebo pockat na UZ ve 20 tt.? Dekuji za odpoved DH

Odpověď odborníka:

Milá Danielo, při I. trimestrálním testu je hodnoceno několik parametrů (Beta-hCG, PAPP-A protein a NT na ultrazvuku) a společné zhodnocení dá výsledek buď pozitivní, nebo negativní. U vás bylo určitě hodnocení negativní. Tripple test v tom případě už byl zbytečný. Rozdíl v délce těhotenství se vám může zdát velký, ale v podstatě to je nesignifikantní rozdíl, protože stáří těhotenství nezávisí na poslední menstruaci (která je jen orientačním bodem na výpočet), ale na ovulaci a oplodnění. Proto je pro přesné určení stří plodu nejvhodnější ultrazvuk od 11-15 týdne těhotensví. osobně bych ve vašem případě amniocentézu (AMC) nedoporučila, protože si nemyslím, že je nutná. Musíte si ale sama položit otázku, zda by jste v případě pozitivní AMC, t.j. pokud by se potvrdil Downův syndrom, nebo další sledované syndromy, šla na potrat. Pokud by jste na potrat nešla (je jedno z jakého důvodu), tak je pro vás AMC zbytečným vyšetřením. Pokud si ale odpovíte, že by jste raději na potrat šla, tak se AMC bát nemusíte. Je tam sice riziko spontánního potratu, ale stává se to opravdu vyjímečně a riziko je velmi nízké. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: