Tříselná hernia

Dobrý den, potřeboval bych prosím radu. V roce 2007 jsem byl na operaci tříselné kýly laparoskopicky. Od té doby mám problémy, které postupně gradují. Tím problém je zvýšená citlivost (až bolest) varlete, kde byla tříselná kýla a vysoká citlivost v oblasti pánve, kde je asi tato síťka umístěna, či jak mně bylo řečeno. Když jsem ještě chodil k praktickému dětskému lékaři, tak ten mě rok, co rok posílal k chirurgovi, že se mu to nelíbí (kvůli velké citlivosti na bolest i po delší operaci; vlastně pokaždé, co mně prohmatával břicho). Nyní jsem u dospělého lékaře a zase ten samý kolotoč.... Praktický lékař mě poslal na chirurgii a řekl mi, že tříslo se mu zdá pevné (že reoperace je zbytečná) radši mě tedy poslal na sono... Lékař ze sona mi zase řekl, že mám ve varleti nějakou tu vodu z té kýly, či co a že bych na tu operaci měl jít... Poslal mě tedy zpět za chirurgem... Ten to vyvrátil a řekl, že je to zcela normální, že ve varleti nějaká ta voda z kýly je (nevyznám se v tom)... Poslal mě tedy ještě k urologovi... Urolog mně řekl (kde jsem se konečně něco dozvěděl), že to zcela jistě může být nějakým nervem nebo srůsty... Např. nervem, kterého si doktor nevšiml, protože jsou prý i na oko neviditelné a ten mně způsobuje tu bolest poslal mě tedy na kontrastní látku, kde zjistili, že mám nějakou milimetrovou (bulku či co, nevzpomínám si na název) na ledvině a že to nijak nevadí v této velikosti. Potom mě ještě poslal k neuroložce a ta mi řekla vlastně to samé, co vím... Napsala mně do zprávy - zvýšená citlivost varlete.... (Problémy gradují tak, že citlivost je pořád, ale bolest byla kdysi jen při nějaké námaze... Nyní je bolest, i když jsem žádné námaze vystaven nebyl... Ale je to divné... Jednou to bolí více, pak zase méně.... Při námaze cítím, jako bych měl nějaký tenisák v břiše a ten mě chtěl každou chvilkou vyskočit (asi normální?)). Když jsem se rozhodl, že na tu reoperaci bych šel, tak mně to zase rodina rozmlouvá, že mně můžou poškodit nějaký nerv a nemusím mít třeba děti vůbec, či mít nějaké větší problémy, než teď... Tak mi řekli, že mám když tak zajít za jiným neurologem a prý existují na ten daný nerv třeba nějaké prášky a že to zmírní bolest... Ale zase představa, že být na nějakých prášcích celý život... Opravdu nevím, jak se mám rozhodnout... Děkuji moc za Vaše rady. Přeji Vám hezký zbytek dne. S pozdravem, Pája

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Pájo. Sám jste dobře pochopil, že to není jednoduché a možností je více. Kromě zmíněné "nervové" bolesti to mohou opravdu způsobovat srůsty. Pokud se recidiva kýly na ultrazvuku neprokázala a tekutiny kolem varlete není mnoho a urolog to prohlásil za normální, jiná objektivní příčina Vašich obtíží nebude. Můžete tedy vyzkoušet spolupráci s neurologem a dopředu se obrnit trpělivostí. Zvládnout neurogenní bolesti není jednoduché ani pomocí medikamentů. Druhá možnost je další laparoskopie, kterou se chirurg podívá do dutiny břišní a v případě nějaké patologie (například srůsty) může rovnou léčebně zasáhnout. Protože Vás to na životě neohrožuje, rozhodnutí a výběr jedné z těchto variant je na Vás. Hezký večer.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: