Trombofilie a dlouhý let

Dobrý den, prodělala jsem v 17ti letech hlubokožilní trombózu LHK a plicní embolii, příčinnou byla hormonální antikoncepce. Při léčbě jsem měla ještě komplikaci v podobě extrémní reakce na warfarin (takže mi stačilo brát velmi malé dávky). Cca po roce mi byla antikogulační léčba vysazena a následně jsem chodila donedávna každý rok na kontrolu, ale stále bylo vše v pořádku bez léčby. Po 5ti letech jsem se přestěhovala a nového hematologa už nevyhledala s tím, že to bude stačit až budu plánovat těhotenství. Nyní se ale neočekávaně vyskytla nabídka na rok v zahraničí která by obnášela let trvající asi 14 hodin. Běžně absolvuju takhle dlouhé cesty vlakem, ale nevím, zda není podstatný i vliv tlaku ve výšce. Pokud jsem doteď už roky v pořádku, stačilo by dodržovat pitný režim, cvičení s nohama a případně si před cestou zajít na lymfatickou masáž, nebo je nutné aplikovat nějakou antikoagulační léčbu? V tom druhém případě, může mi hematolog napsat lék/injekci kterou si aplikuji sama před zpáteční cestou? Je nutno lék předem vyzkoušet, abych měla jistotu, že na něj nebudu mít neočekávanou reakci?

Odpověď odborníka:

Předpokládám, že jste byla důkladně vyšetřena i z hlediska genetických vad krevní srážlivosti. Při negativitě by měla Vámi uváděná režimová opatření stačit (jen o významu lymfatické masáže pochybuji). V opačném případě musí rozhodovat hematolog - např. o preventivní podkožní injekci nízkomolokulárního heparinu Vámi samotnou aplikovanou před letem. Pravděpodobnost vedlejší reakce není velká, je možno vyzkoušet.

MUDr. Miloš Sázel, CSc.
MUDr. Miloš Sázel, CSc.

Specializace: Hyperbarická a letecká medicína
Pracoviště: Ústav leteckého zdravotnictví Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: