Trombofilní mutace pai1 a antikoncepce

Dobrý den, byla mi diagnostikována trombofilní mutace homozygotní forma PAI1 a heterozygotní forma MTHR. Chtěla jsem se Vás zeptat, prosím, co to pro mě prakticky znamená? Je opravdu nutné s těmito trombofilními mutacemi vysadit hormonální antikoncepci a již ji nadále nikdy neužívat? A dále jaký je Váš názor na nitroděložní telíska pro nerodičky? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Uvedené mutace jsou nízko-rizikové mutace pro ev. vznik trombóz a pokud neexistují další rizikové faktory ( jako např. obezita, kouření, křečové žíly..), tak hormonální antikoncepci můžete normálně dále používat. Existují situace ( dlouhodobější znehybnění dolních končetin-sádra, či dlouhé lety letadlem apod.), v kterých se doporučuje opatrnost či dočasné vysazení. V těchto případech konzultujte s lékařem. Tělísko pro nerodičky máme k dispozici od loňského roku. Jedná se o tělísko Jaydess a i já osobně s ním mám u svých pacientek dobré zkušenosti. Jiný typ tělíska bych u nerodiček nedoporučoval.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: