Trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Mám trombózu v pravém lýtku. Beru Xarelto cca měsíc. V prosinci 2014 jsem byla na operaci křečových žil klasickou metodou, obě nohy. Nejprve jsem měla částečnou narkózu do páteře, nezabrala, měla jsem i celkovou narkózu. Asi měsíc po operaci jsem měla pravou nohu celou silnější než levou. Šla jsem na ultrazvuk, v pořádku, Silnější noha je stále, byla jsem na ultrazvuku asi 4x od operace, protože mě pravé lýtko bolelo. Na trombózu se ultrazvukem přišlo až před měsícem. Pane doktore, jak je možné, že se na trombózu nepřišlo dříve, když mám celou dobu pravou nohu silnější a je možné, že se trombóza objeví až 7 měsíců od operace? Po měsíci užívání Xarelta se noha nemění, je stále silnější a více bolí. Po jaké době se prosím tromb rozpustí, zda vůbec. Nemůže hrozit embolie? Hůře se mi dýchá, mám astma. Mohlo se také zhoršit operací? Omlouvám se za hloupé dotazy, ale mám strach, nikdy jsem takové problémy neměla, až po operaci. Když už jednou trombózu mám, bude se vracet? Od začátku diagnózy chodím do práce, sedavé zaměstnání, nohu mám podepřenou. Můžu cyklistiku, běh, plavání? Nosím kompresní punčochy, mohu na plavání sundat?Děkuji Vám moc za Váš čas Kamila

Odpověď odborníka:

Vaše komplikace vyžaduje péči ambulance pro choroby cévní buďto při interním nebo chirurgickém oddělení vaší nemocnice. Flebotromboza se může objevit kdykoliv a tím spíše po operaci. Větší srážlivost krve po operaci k tomu často vede. Často bývá komplikována s poruchou odtoku lymfy z dolní končetiny, o to je problém složitější. Již od počátku vzniku trombozy dochází i k odbourávání trombu, což se kontroluje diagnostickým ultrazvukem. Po zhodnocení v cévní poradně bude na místě péče na rehabilitaci, pohybová léčba spolu s terapeutickými postupy po trombophlebitidě Obvod končetiny ustupuje postupně, poměrně pomalu. Antitrombotika bud třeba užívat delší dobu. Elastické obinadlo aplikovat ráno ihned, ještě než vstanete z postele. Dále dle stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: