Trombóza

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem týkající se trombózy. V prosinci 2014 jsem byla na operaci křečových žil klasickou metodou obou končetin. Narkóza byla nejprve částečná do páteře, nezabrala, proto byla narkóza i celková. Levá noha byla operována celá, pravá noha pouze lýtko. Operace trvala 2,5 hodiny, vše proběhlo v pořádku. Komplikace začaly po operaci, cca za měsíc jsem měla pravou nohu o 2 cm silnější, to se do dnešní doby nezměnilo. Trombóza dle ultrazvuku nebyla prokázána. Pravé lýtko mě stále v jednom místě bolelo, noha stále silnější. Trombóza byla prokázána v půlce července. Nyní beru Xarelto na 3 měsíce. Zbývá mi dobrat ještě jeden měsíc. Noha je stále stejná, silnější, nic se nezměnilo, ani bolest. Pane doktore, jak je možné, že se trombóza objevila až po 7 měsících od operace? Celou dobu jsem nosila kompresní punčochy, sundala jsem je asi na 14 dní a hned trombóza. Je také zvláštní, že v jedné nemocnici mi na ultrazvuku nikdy na nic nepřišli a když jsem šla jinam, tam přišli na trombózu. Myslela jsem si, že ultrazvuk je všude stejný a mělo by se na to přijít dříve. Ptám se Vás proto, protože mi nikdo nedal potřebné informace a jsem z této, pro mě nové nemoci, docela vyplašená. Jeden lékař mi řekl, že mám mít nohu nahoře a nehýbat se. Druhý lékař řekl, že naopak je vhodný pohyb, chůze, kolo, plavání. Nosím dále kompresní punčochy, ale abych pravdu řekla, bojím se je po léčbě Xareltem sundat, aby se trombóza neobjevila znovu. Od začátku nemoci chodím do práce - sedavé zaměstnání, noha nahoře. Prosím Vás o radu, co dělat po dobrání Xarelta, na koho se obrátit se silnější nohou? Protože to není následek trombózy a v nemocnici mi řekli, že pokud to tak mám po operaci, už s tím nejde nic dělat. Ale s tím se nechci smířit, protože chci najít příčinu. Navíc tímto stylem bych ani případnou další trombózu nepoznala, protože mám nohu silnější stále. V lymfologické poradně jsem byla, ale tam mi lékař řekl, že se nejedná o otok. Noha mi jakoby "dřevění", po lécích se to nelepší. Mohu sportovat, chodit, běhat, jízda na kole? Prosím Vás, o co by se mohlo jednat a kam se s tím mám objednat po trombóze (pokud bude kontrolní ultrazvuk v pořádku). Ráda bych předešla dalším komplikacím a už vůbec nechci, aby se mi trombóza vracela. Nikdy jsem podobné problémy neměla. Na operaci jsem paradoxně šla, abych předešla trombóze. Je mi 44 let, léčím se na astma (Ecobec). Bohužel mi v nemocnici nikdo nepodat potřebné informace o této nemoci, vše jsem nucena hledat na internetu, což uznávám, také není nejlepší řešení. Jak se mám chovat, aby se nemoc nevracela, jaká opatření provádět? Předem děkuji za Váš čas. Kamila

Odpověď odborníka:

Dobrý den, měla byste si nechat vyšetřit , zda netrpíte nějakou poruchou srážlivosti, to za prvé, může se stát, že byste třeba musela brát léky ovlivňující srážlivost krve dlouhodobě , resp.pořád. Na kontrolní ultrazvuk běžte za lékařem, který Vám trombosu našel. Tím, že jste na 14 dní punčochy sundala, jste si jistě trombosu nezpůsobila. Co se týká otoku, a dalšího vyšetření a postupu, zkuste vyhledat angiologickou ambulanci, Pokud bude kontrola na ultrazvuku v pořádku, sportovat můžete. Pohyb je vhodný jako prevence, při trombose většího rozsahu je pak potřeba klid, alespoň zpočátku. zdravím,kroupa

MUDr. Ondřej Kroupa
MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: