Tromboza

Dobrý den, před rokem jsem prodělala trombózu nitrolebního žilního systému, byla mi zjištěna Leidenova mutace. Před měsícem jsem přestala brát warfarin. V srpnu mě čeká cesta do Řecka, je to autobusem a měla by trvat cca 24. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor, jsem totiž už docela nešťastná, každý lékař mi tvrdí něco jiného. V cévní poradně, kam pravidelně docházím, lékař s tím nemá problém (doporučil mi kompresní punčochy na cestu a heparinové injekce). Kdežto doktorka na hematologii byla překvapená, že cestu chci absolvovat, prý je to pro mě příliš velký risk a injekce by byly potřeba píchnout nejen před cestou, ale i v průběhu pobytu. Navíc podle ní nemám mít celé punčochy, nýbrž jen podkolenky. Moc Vás prosím o radu, jaký je Váš názor na toto? Je možné to tedy absolvovat nebo opravdu moc riskuji? Děkuji a přeji hezký večer. Markéta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vždy je zde určité riziko, které se nedá zcela bezpečně určit. Rozhodnutí je na Vás, lékař má poradní slovo, rozhodnout se musíte vy. Jestli Vám riziko stojí za dovolenou. Cesta autobusem 24 hodin je celkem dlouhá. Injekce a punčochy jsou určitě nezbytné. Jestli celé punčochy nebo podkolenky jsou asi jedno. Moc jsem Vám neporadil, ale jednotné názory na tuto problematiku nejsou.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: