Tromboza

Koncem unora (20/2/16)sem si zlomila palec u leve nohy a zebra, chodila jsem o berlich. Po 2tydnech na kontrolu, tam mi rekli ,ze muzu na nohu chodit, tak jsem sla pesky z nemocnice. Druhy den na to, silena bolest v lytku, tak jsem si myslela, ze jsem si natahla sval. Lecila jsem to jako natazeny sval - ledove obklady. Po tydnu v silene nesnesitelne bolesti, kdy leky na bolest nezabirali jsem sla opet k dr., ty me poslali do nemocnice. Krevni testy a vysetreni ultrazvukem na trombozu, nic se neprokazalo a domnivali se, ze mam natrzenou achilovu slachu, tak mi dali nohu do sadry. Nezapadala jsem do vahove a vekove kategorie takze trombozu vyradili. Dali mi take injekce na redeni krve a leky na bolest. Po tydnu dalsi kontrola, doktor prekvapen ze mam sadru a po sundani mi rekl, ze nevi co to je, ale achilova slacha je v poradku.(pri kazde kontrole jiny lekar) Injekce mi rekl, ze si pichat nemusim, protoze nemam tak nateklou nohu, ze videl horsi a nohu mi dali do ortezy. Cekala sem dalsi tyden, na ultrazvuku 23/3/16 mi odhalili v lytku hlubokou zilni trombozu na dvou mistech 4 a 2cm. Od 24/3 me byla nasazena 3mesicni lecba - rivaroxaban a okamzite jsem vysadila antikoncepci. Posledni kontrola probehla 5/6/16- neudelali me zadne testy ani ultrazvuk a bylo predpokladano ze by melo byt vse v poradku. Zminila jsem se, ze me chodidlo stale nateka a ze noha poboliva, ale bylo me receno ze jsem si prosla trombozou a v nekterych pripadech pry noha uz nebude nikdy jako predtim. Posledni prasek jsem dobrala 9/6/16 a stale nosim kompresni podkolenky, doporuceno bylo minimalne pul roku, pak konzultace s obvodnim doktorem, ale doporucuji je nosit az 2 roky. Ziji v zahranici a 28/6/16 jsem priletela do CR a protoze me leva noha stale boli, jemne skubani v lytku a nateka a tak jsem mela domluveny ultrazvuk, ten 30/6 prokazal v levem lytku "uzaver jedne ze svalovych vetvi pro lytkovy sval medialne" bylo mi doporuceno to prelecit, od 2/7/16 uzivam - rivaroxaban 2x 15mg a doufam, ze na dalsi 2 mesice mi predepisi v UK, protoze tady nemam pojisteni a vse si platim sama. Uz v letadle jsem citila bolest i v prave noze, ale nevim zda je mozne zda by se tromboza mohla vytvorit i ve "zdrave" noze? Kompresni podkolenky nosim jen na leve noze, ale zacala sem ji nosit i na druhe, ale byly na miru a moje prava noha je silnejsi, protoze jsem ji nemela jednak v sadre a neustale jsem ji pouzivala, takze kompr.puncocha je tesnejsi! Nemam vysetrenou pravou (zdravou) nohu, je mozne ze tlak, pocit tezkych nohou a jemna bolest co citim v obou nohou je tromboza? Mela bych nosit kompresni podkolenky na obou nohach? Jak dlouho radite? Puncochy mi deformuji uz tak stihlou nohu. Proc po 3mesicni lecbe rivaroxabarem ultrazvuk ukazal nalez, stava se to nebo bych se mela obavat ze budu muset uzivat leky dlouhodobe? V rodinne zdrav. historii nemame trombozu. Tromboza se vytvorila po urazu, muzu uzivat antikoncepci az ukoncim lecbu? Je neco cemu bych se mela vyhnout a nebo jak pomoci v lecbe? ( jak to jde, snazim se mit nohu podlozenou a hodne pit) Je bezpecny 2 hodinovy let zpet do Anglie (UK)? Pusobi nejak negativne slunicko na zily? Nosim cernou puncochu a ta v lete pritahuje cernou barvu, tak se snazim vyhybat slunci a kdyz nevyhnutelne tak jsem puncochu parkrat sundala. Nejake doporuceni na krem- Heparoid? Casto pouzivam na bolest zad nebo hlavy ibalgin-ibuprofen, ale bylo mi receno pouzit jen paralen-paracetamol, ale nevim jestli se to vztahuje jen behem lecby trombozy nebo celkove bych ho mela vyradit z lekarnicky? Prosim o Vas nazor, zda je nutne dalsi vysetreni nebo muzu pokracovat jen v lecbe rivaroxabanem a vse by melo byt v poradku? Dekuji za odpoved Petra Lukaskova

Odpověď odborníka:

Po 3 měsíční léčbě hluboké žilní trombozy by měla být provedena UZV kontrola,zda jsou žíly zrekanalizovány,tedy tromboze zcela vyléčena a tudíž může být ukončena léčba antikoagulancii(např.Rivaroxaban),pokud ne léčba pokračuje (dle UZV nálezu) další 2*-3 měsíce a poté je opět potřebná UZV kontrola.Kompresivní punčochy zcela jistě noste i po přeléčení,doporučovala bych alespoň 1 rok,lépe i déle,zpočátku komprese II.třídy,po vyléčení pak stačí komprese I.třídy.Pokud bolí i druhá končetina a zejména tato i oteká,určitě noste kompresi,ale lépe by bylo i absolvovat vyšetření.Hormonální antikoncepci neberte a po vyléčení se poraďte se svým gynekologem .Pokud jste neměla uděláno hematologické vyšetření se zaměřením na trombofilní poruchu ,bylo by toto potřebné vyšetřit. Omezení užívání léků platí pro dobu léčení rivaroxabanem: je potřeba vyloučit léky,které krvácivost a srážlivost krve ovlivňují a mezi ty patří i nesteroidní antirevmatika jako je Ibalgin či Acylpyrin.K utišení bolesti můžete užít zmiňovaný paracetamol=volně prodejný nebo Novalgin=vázaný na lékařský předpis,ale bez úhrady zdravotní pojišťovny nebo tramadol.Cestovat při této léčbě můžete za předpokladu komprese,sedět se zvýšenými dolními končetinami ,pohybovat v hlezenných a kolenních kloubech (tedy nesedět po celou dobu nehnutě).Sluníčko nevadí,ale pokud lokálně nanesete krém s nesteroidním antirevmatikem jako je Vámi zmíněný Heparoid,pak se nesluńte!,mohlo by dojít k fototoxické reakci.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: