Tromboza

Dobrý večer pane doktore, mám k Vám prosbu - dotaz. Vzhledem k tomu, že jsem měl zhruba před měsícem bolesti v pravé dolní končetině (od prstů na noze až ke koleni), později mi začal otékat i nárt a bolesti se zvětšovaly, navštívil jsem ortopedii v nemocnici na Bulovce, kde mne vyšetřili a v rámci vyšetření mne poslali ještě na sono. Nález ze sona ukázal, že mám trombus v pravém lýtku, takže pan doktor mi řekl, že se prvně musí zlikvidovat tromus a potom se budou řešit bolesti a otékání nohy. Ze začátku jsem si musel píchat injekce do břicha + brát větší dávky varfarinu. Zhruba již měsíc chodím každý týden na kontrolní krevní qvick. Praktický lékař mi řekl, že krev je již naředěná a dnes beru pouze 1x denně 5 mg varfarinu. Můj dotaz, pane doktore je, jak dlouho budu muset brát varfarin (třeba i preventivně), ale hlavně mě zajímá, jak se dá zjistit, zda ten trombus v pravé dolní končetině se rozpustil nebo v jakém je stavu. Měl jsem představu, že až budou krvení testy dobré, že mě praktický lékař pošle znovu na sono, aby se zjistilo, zda trombus ještě v lýtku je nebo ne. Praktický lékař mi ale sdělil, že je to zbytečné, a proto se na Vás obracím s prosbou, jak se dá zjistit (kromě sona), zda trombus je už rozpuštěný ??? A jestliže krevní testy ukazují dostatečně naředěnou krev, proč musím stále brát varfarin, byť v malých dávkách ??? Děkuji předem, pane doktore, za Vaše vysvětlení nebo radu, jak v tomto případě postupovat dále. S pozdravem D.L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoagulační léčba při spontánně vzniklé trombóze trvá 3-6 měsíců, někdy i déle - záleží na dalších okolnostech (přidružená onemocnění, předchozí výskyt trombózy, genetická dispozice). Stejně dlouho tedy budete brát lék Warfarin, u něhož jsou nutné pravidelné kontroly účinnosti naředění (Quickův test). Před plánovaným ukončením léčby by bylo vhodné zopakovat sonografické vyšetření žil, jiným neinvazivním a dostupným způsobem se vymizení trombu zjistit nedá. Nezmiňujete se o okolnostech, které vzniku trombózy předcházely - pokud byla příčinou předchozí operace či dlouhodobá imobilizace končetiny (např. sádrová dlaha), není nutné doplňovat další vyšetření. Pokud jste jinak zdráv, měl byste mít vyšetření k vyloučení onkologického onemocnění (bývají spojena s vyšším výskytem trombóz) a trombofilie (geneticky daná dispozice k trombózám) - toto by měl zajistit Váš ošetřující lékař. S podzravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: