Tromboza

Dobrý den, po gastrickém bypasu se diagnostikovala tromboza a plicní embolie. Díky předcházející opakované operaci vyhřezlé ploténky mám podstatně sníženou citlivost v lýtku, ale v poslední době se objevuje bolest od zadní části kotníku jako by po achylovce cca 10-15 cm od kotníku. Lýtko je měkké, obvod trvale o 1 cm větší, INR byl 6,2 po antibiotikách a ibalginu, nyní po vysazení warfarinu opět kolem 2. Lékař vylučuje trombozu, ale tak tomu bylo i před minulou diagnozou, kterou potvrdilo až vyšetření na nukleárce . Může být zkrácená šlacha a mám jí tedy rozhýbat například na rotopedu nebo cvičením u žebřin ?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při účinné (resp. nadměrné) antikoagulační terapii by nemělo dojít k recidivě trombózy. Vzhledem k anamnéze spondylogenní operace bych doporučoval ohledně těchto obtíží doplnit neurologické a ortopedické vyšetření. Do té doby není vhodné kotník, resp. lýtko rozcvičovat, mohlo by dojít k přetížení šlachy a jejímu poškození. Nepíšete, kdy jste prodělal trombózu a na jak dlouho je plánována antikoagulační léčba Warfarinem - po poklesu INR na hodnoty kolem 2 je třeba znovu zahájit léčbu. Recidivu trombózy vyloučí kontrolní sonografické vyšetření žil dolních končetin - vyšetření je vhodné doplnit před plánovaným ukončením warfarinizace. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x