Trombóza

Dobrý den, v prosinci mi po ultrazvuku našli trombózu v pravé noze někde u kotníku, byly mi nasazeny injekce Fraxiparine Forte. Po 10 injekcích jsem šla na Quick test a pokračovala v dalších 10 injekcích. Výsledek Quick testu byl 0,87, což si myslím že je podle toho, co jsem hledala na internetu, zřejmě v normě. Ale doktor říkal, že se musíme dostat na nějakou hladinu. Tak jsem se chtěla zeptat, jak to vlastně je, protože tomu nějak nerozumím a vlastně mě ta trombóza i zaskočila a mám celkem i strach. Teď momentálně už nejsem na injekcích, ale byl mi nasazen Warfarin a dnes jsem byla znova na Quick testu. A ještě jsem se chtěla zeptat, zda může mít ta trombóza vliv na zadýchávání se. Nikdy jsem s tím problém neměla, noha už nebolí, není ani oteklá, jen sem tam pobolívá a umrtvuje se. Ale začalo mi dělat problémy právě to zadýchávání, hlavně chůze do schodů. Děkuji předem za vaší odpověď a přeji hezký den. Věra P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, trombóza se léčí léky na ředění krve. Injekční forma je Fraxiparine, tento lék působí ihned. Účinek Warfarinu nastupuje pozvolna a je nutné kontrolovat quick. Normální quick je do 1,0, při léčbě Warfarinem musí být mezi 2,0- 3,0. Pokud se zadýcháváte do schodů, je nutné to sdělit ošetřujícímu lékaři, aby vyloučil plicní embólii. Trombóza dolních končetin může někdy způsobit plicní embólii.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: