Tromboza

Dobrý den, v listopadu jsem prodělal flebotrombozu PDK. Noha stále bolí a otéká. Žíla je pořád ucpaná. Chtěl jsem se zeptat,jestli ještě nyní hrozí riziko embolie (INR 2,1) třeba při sportu? Také mi byl zjištěn diabetes II. typu-užívám siofor. Může cukrovka ovlivnit to,že se žíla nezprůchodňuje? Dále jsem se chtěl zeptat, proč mi neustále klesá INR,přestože příjem vitaminu K se snažím mít konstantí. V prosinci při propuštění z nemocnice jsem měl INR 2,76 při 2,5 mg warfarinu/den. Potom už mi INR pořád klesá-dokonce jsem měl jen 1,6, 1,7 po týdnu 1,9 atd. Teď střídám ob den 7,5 a 5 mg a INR naposledy 2,1. Navíc jsem zhubl 19 kg-dieta. Nemělo by tedy INR být naopak vyšší?Je možné užívat nějaká probiotika k warfarinu? Na genetice mi zjistili mutace: Leiden-heterozygot, protrombinová-heterozygot a mutace v genu MTHFR-A1298C-homozygot. 5ekli,že je to vzácné mít všechny tyto mutace najednou.Násobí se mi tedy riziko výskytu tromboz(např. Leiden 7x vyšší a protrombin 3x vyšší-mám tedy riziko 21x vyšší než ostatní). Je nutné při těchto stavech užívat warfarin trvale? A je podle vás dobré užívat při vrozené dispozici ke zvýšené hladině homocysteinu např. Kardioprotektin a v jaké dávce? A jak často byste doporučil chodit na přeměření? Velice děkuji za odpovědi, můj PL mi příliš neporadí

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karle! Bohužel rozsah mé odpovědi je limitován a na Váš složitý dotaz tak nebudu moci uspokojivě reagovat. Ve vší krátkosti - zvážení rizika embolie je na lékaři, obvykle je třeba kontrolní ultrazvukové dopplerovské vyšetření. Cukrovka může ovlivnit průběh hojení. Kolísání INR je běžný jev, hodnoty INR je třeba pravidelně kontrolovat a přizpůsobovat dávky warfarinu. K warfarinu můžete používat probiotika, ale střevní bakterie jsou zdrojem vitaminu K, takže opět pozor na klesání INR. Kardioprotektin je směs dvou vitaminů řady B a kyseliny listové. vhodná je pro vás pestrá strava, ale v případě že nemůžete nebo nechcete jíst zdravě a pestře, užívejte kardioprotektin. Přeměření homocysteinu není nutno provádět často, postačí jednou ročně. Najděte si praktického lékaře, který tyto věci bude schopen s Vámi probírat. Uvědomte si, že já vás neznám, nikdy jsem vás neviděl, neměl možnost vás vyšetřit...

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: