Trombóza

Dobrý den,jmenuji se Alena a je mi 28let.V listopadu 2008 jsem prodělala po operaci trombózu levého lýtka.Nyní jsem byla na vyšetření ultrazvukem, které dopadlo dobře.Ještě 2týdny budu užívat warfarin a poté přejdeme na něco jiného (podle zdělení mé doktorky).Nyní za týden už nastupuji do práce,večer mívám pocit těžkých nohou a při dlouhém sezení brnění v chodidlech.Doktorka mi lýtka změřila centimetrem a nemám se znepokojovat.Kvik mívám kolísavý.Dělám jako montážní dělnice (stavé zaměstnání),nosím kompresní punčochu.Nemusím se bát?Časem chceme s přítelem rodinu,byla mi doporučena kyselina listová (leidenská mutace se neprokázala)-mohu ji kombinovat s léky na ředění krve?A poslední dotaz:mohu už sportovat?(cyklistika,brusle)Nebo ještě počat.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nebojte se - je li již dle dosažených výsledků léčby možno vysadit warfarin a budete-li dále dodržovat doporučení lékaře, je další tromboza málo pravděpodobná. Kyselinu listovou nekombinujte s warfarinem, ale po jeho vysazení ji užívat můžete (stejně se při užívání warfarinu nesmí otěhotnět, takže problém vlastně sám od sebe padá). Při práci popocházejte (nestůjte bez pohybu), pokud pocítíte tíži v nohách, odpočiňte si. Večer nechte nohy odpočinout ("nohy nahoru") a lékařka Vám zřejmě předepíše či doporučí léky na ovlivnění žilního systému (existují jak v tabletách, tak ve formě mastí). Noste bandáž nebo stahovací punčochu. Na sportu se domluvte se svou lékařkou, až půjdete na kontrolu.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: