Trombóza

Dobrý den, je to 2 měsíce, co jsem byla v nemocnici s trombózou v pravém lýtku. Momentálně užívám warfarin. Po měsíci užívání warfarinu mě už noha vůbec nebolela, ale teď - když zatnu lýtkový sval, tak mě noha bolí. Občas mi v ní tepe a bolí - ale v pouze v klidném stavu. Třeba před tím,než jdu spát.. Jinak to při chůzi nevadí. Quicka mám v pořádku. A ještě bych se chtěla zeptat, co mi vlastně budou zjišťovat a dělat na hematologickém oddělení - vím, že mi budou brát krev, ale to je tak vše. Děkuji za pomoc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stav po trombose a její léčení je dlouhodobý stav, kdy se musí zprůchodnit původně uzavřený průsvit žíly, který se v důsledku trombosy ucpal. Warfarin zajištuje tzv.ředění krve, ale zprůchodnění cévy si organismus provádí sám - proto byste měla co nejvíce odpočívat a střídat odpočinek s pohybovou aktivitou, která podporuje žilní oběh v končetině. Toto vše probíhá velmi dlouho a proto stav, který je po trombose má smysl kontrolovat - ultrazvukem - po cca po 3-6 měsících, dříve ještě probíhají plně úzdravné a zprůchodňující procesy v cévě. Na hematologickém oddělení vás vyšetří pohledem a pohmatem, také speciálními testy na to, jak vypadá stav končetiny /nebojte, jsou to spíše takové "cviky" končetinou/, pohovoří o vašich potížích a pocitech. Jiné vyšetření nepředpokládám - rozhodně se nebojte, nic bolestivého nečekejte. I kdyby byl na pořadu dne ten ultrazvuk cév - není bolestivý absolutně. O podmínkách užívání Warfarinu si přečtěte zde: http://www.fzv.cz/web/fzv-radi/diety/antikoagulacni Další informace o trombosách, pokud by vás zajímaly, najdete na tomto odkaze:http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/trombofilie Ještě by bylo vhodné zvážit změnu či absenci hormonální antikoncepce, pokud jste ji předtím /před trombosou/ brala, vysokým procetem se obvykle podílí na vzniku trombos u žen. Poradte se o tom s vaším gynekologem, pokud jste tak již neučinila. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je nejčastějším...
Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Články: Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Kolik mužů prošlo vaší...
Neobvyklé způsoby odvykání kouření: fantazii se meze nekladou
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Unavený zrak z monitoru? Šest tipů, jak očím ulevit
Články: Unavený zrak z monitoru? Šest tipů, jak očím ulevit
Počítač se stal nezbytnou...
Cirhóza jater
Články: Cirhóza jater
Cirhóza, lidově ztvrdnutí...
Jak předejít unaveným očím z počítače – 2. část
Články: Jak předejít unaveným očím z počítače – 2. část
Problémy s unavenýma očima...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x