Tromboza

  • Dotaz od: Kamila Kochova
  • Publikováno: 27.3.2009
  • uLékaře.cz

Dobry den, pred nyni vice nez pul rokem jsem utrpela na oko ne zavazny uraz s motorkou.Ale pote se ukazalo, ze to tak jednoduche neni. Zrejme doslo i k pochybeni lekare, ktery me v nemocnici udelal prvni vysetreni a rekl,ze mi nic neni-mela jsem pry stesti-a mohu zcela normalne chodit.Udelal RTG nohy, jiz tehdy oteklou,a bolestivou, pouze odreniny zavazal a dal mi berle.Jinak nic. 3.den pote jsem nemohla ani spat.U naseho lekare jsem okamz. dostala Heparin, ale pozde. Pak mi bylo na ortop. vypumpovano spousta-3velke inj.-krve a vody.Pote se mi ulevilo.Nasledny den ale byl opet hrozny.Zkoncila jsem v nemocnici,kde mi jeste k epilepsii,/od mladi neznamo z jak. duv. lecena phenobarbit./ pribyla tromboza. Pry mi zbytek,bylo jiz pozde, zustal navzdy v noze...Bojim se. Nejde to nejak odstranit? Nyni neuzivam jiz ani lek na redeni krve.Mela jsem pul roku. A co mohu a co ne? A mela bych event. narok na ID? Dekuji za odpoved Zdravi Kochova K.

Odpověď odborníka:

Po proběhlé trombose nárok na ID asi mít nebudete. Po takto dlouhé době již dochází k vazivové přeměně trombu a ten pevně přiroste k cévní stěně a proto nehrozí, že by se utrhl a způsobil např. embolii. Nicméně noha může i nadále mírně otékat - např. při delším stání apod. Pokud již neberete žádné léky a nechodíte na kontroly, můžete mít normální režim včetně sportu, nedoporučuje se dlouhé stání, nošení těžkých břemen či zátěžové sporty. Hodně pijte, hlavně např. před delší cestou autem či letadlem ( kdy se nehýbáte). Pokud byste v budoucnu měla nějakou operaci ji úraz, vždy musíte být preventivně zajištěna heparinem, resp. podobnou látkou. bylo by dobré všechna tato opatření probrat i se svým lékařem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x