Trombóza

Dobrý den. Mám dotaz ohledně hluboké žilní trombózy. Mám zarostlý tromb v jedné žíle v pravém lýtku. Je to rok. Tromb se už prý nerozpustí. bez warfarinu jsem asi 6 týden. chodím na odběry kvůli d-diméru. Před třemi týdny jsem měl hodnotu 1,27, a včera 1,10. Jde mi o to, že jsem se p.doktorky ptal, jestli můžu posilovat. Říkala, že ano, že se žádné fyzické námahy bát nemusím. Ale jde mi o to, že jsem se už nezeptal, jestli k posilování můžu brát i potravinové doplňky, jako proteiny, aminokyseliny, kloubní výživu.. Jde mi o to, že d-dimér, jak jsem pochopil je určitý druch proteinu, tak jestli těma doplňkama nemůžu ty hodnoty d.diméru zvednout. Aby nedocházelo k větší srážlivosti, nebo můžu být v klidu.. Děkuji za Odpověď.

Odpověď odborníka:

Zdravím, pokud před rokem byl u Vás prokázán (patrně sonograficky) " tromb v jedné žíle v pravém lýtku" a pokud hodnoty d-dimeru v současné době jsou pozitivní, znamená to, že u Vás dosud probíhá fibrinolýza a je možné, že se třeba do dvou let rozpustí. Tromby v hlubokých žilách lýtka se obvykle rozpouštějí do jednoho roku, na rozdíl od hlubokých žil stehna, které se většinou rozpouštějí po dvou letech, zatímco tromby v pánevních žilách se nerozpouštějí obvykle vůbec. Pokud jde o doplňky stravy (proteiny, aminokyseliny, kloubní výživu), nemějte obavy, ty stážlivost neovlivňují. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovinu žlučníku je těžké odhalit včas
Články: Rakovinu žlučníku je těžké odhalit včas
Asi 10 cm dlouhý žlučník je...
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
Chcete si otestovat partnerovu plodnost? Máte možnost
Články: Chcete si otestovat partnerovu plodnost? Máte možnost
Toužíte po miminku a ráda...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vaginální výtok: poznáte, co je normální, a co už ne?
Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
Články: Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
K mnoha typickým radostem...
Kampylobakterové nákazy
Články: Kampylobakterové nákazy
Kampylobakterové nákazy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: