Tromboza a cestování ( letadlo )

Dobry den, od 27.12.2014 mam zlomeny levý kotnik. Sadra byla od 2.1.2015, sundana 26.1. a nasazena orteza bez došlapu. Bohužel jsem si nepíchal zadne injekce ani nebral nic na ředění. Do toho jsem absolvoval týdenní pracovní cestu se dvěmi přelety. (Cca 1,5hodiny každy) Noha mi začala otekat a modrat. 10.2. jsem byl na kontrole a byla mi diagnostikována akutní poplitealni tromboza, indukovana,1.ataka a nasazeny léky Xarelto 1-0-1 15mg. Bohužel mam naléhavou cestu 26.2. mimo Evropu na cca 10dni. Přelet letadlem je cca 17hodin jedním směrem. Od nasazeni léku otok zmizel, viz foto. (První je s otokem a druha dnes po cca 9 dnech používání léku) celková doba používání léku do odletu bude 17dni. Jsem v absolutním klidu a jen na lůžku. Nohu bandazuji, na noc sundavám. Moje otázka je, zda mohu letět a jak je velké riziko. Noha mi mírně modra po cca 5minutach, kdyz ji dam dolu, ale subjektivně se cítím dobre, nemám zádný problém, ani bolesti. Orteza bude pravděpodobně sundána 24.2. Noha je oslabena o cca 3cm, v kotníku je mírně nateklá cca o 2cm v porovnání s druhou nohou. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zdravím, po 17 dnech po diagnostikování akutní poplitealni trombozy nedoporučuji přelet letadlem cca 17hodin, riziko rozšíření trombozy a event. následné plicní embolie je značné. Podle Vašeho sdělení si ani nejste vědom, zdali nejsou u Vás přítomny trombofilní fakrory (viz např.internet - genetické vyšetření na dědičnou trombofilii trvá cca týden). Kdyby doba od diagnózy byla měsíc a více, trombus by byl k žíle více fixován a přelet letadlem cca 17hodin by bylo možné v naléhavém případě doporučit, a to při užívání Xarelta, elast.vysoké punčoše, místě do ulišky, kde by bylo možno končetinu natahovat nebo elevovat, dostatečném pytí a chůzi na záchod pošpičkách (tréning svalů, které působí na žíly). S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: