Tromboza a cvičení

Dobrý den pane doktore, před 10 dny mi na ultrazvuku zjistili trombozu v pravém lýtku(tromboza v. saphena parva 1.dx), je mi 49 let, brala jsem antikoncepci Yadine. Mám dědičné předpoklady a sedavé zaměstnání. Vážím 53kg/163 cm. Pravidelně cvičím pilates a jógu. Nekouřím. Antikoncepci jsem po konzultaci s lékařem vysadila. Na začátku jsem si píchala Fraxiparine Forte, 7.den jsem začala brát Warfarin, nosím kompresní punčochu. Po týdnu mě přestalo lýtko téměř bolet. Lékařka mi řekla, že léčba bude trvat minimálně 3 měsíce. Dočetla jsem se, že je vhodná rehabilitace - plavání, jízda na kole a chůze. Chtěla bych znovu začít pravidelně cvičit (pilates a powerjóga). Jsou to vhodné sporty a od kdy bych mohla znovu začít cvičit? Nebo musím čekat, až léčba skončí? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v. saphena parva je povrchová žíla a tedy je minimální riziko embolie. Pokud vás již noha nebolí a máte INR 2-3 (účinnost warfarinu), pak můžete začít cvičit i pilates a jogu. Ale nedoporučuji cviky, kdy příliš tlačíte na cévní svazek nemocné nohy (u vás pravé) v třísle a dlouhou dobu, ani dlouhé sezení v kleku nebo dřepu není vhodné. Přeji pěkný den a spokojenost ze cvičení :-)

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: