Tromboza dolní končetiny

Dobrý den mám na Vás dotaz..Mám trombozu dolní končetiny beru warfarin a po třech mesících jsem byla obvodní lékařkou poslána na chirurgii.Chirurg mně poslal na kontrolni ultrazvukové vyšetření a mám obavu z chirurgického odstranění trombozy.Je má obava oprávněná nebo mne bude lékař s největší pravděpodobností léčit i nadále warfarinem?Kdy se přikračuje k chirurgickému zákroku?Předem děkuji za odpověď s pozdravem N

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud ještě nejsou hotová všechna vyšetření (ultrazvuk), nemá smysl předjímat. Odstranění krevní sraženiny (trombu) je možné dvojím způsobem. Přednost se dává tzv. trombolýze, což je vlastně rozpuštění sraženiny a obnovení krevního průtoku. Tento zákrok je konzervativnější a upřednostňovaný. Chirurgická trombektomie je chirurgické odstranění sraženiny poté, co se otevře céva, ve které se sraženina vytvořila. V případě trombolýzi je ideální čas na výkon do 14 dnů od vzniku sraženiny, chirurgické odstranění trombu má dobré výsledky mezi 3-5 dnem od vytvoření sraženiny. Poté se již sraženina mění vlivem nejrůznějších pochodů v lidském organizmu, pevně lne ke stěně cévy a její odstranění těmito metodami je jen málo pravděpodobné. Po 3 měsících bude další postup tedy spíše konzervativní pomocí léků.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: