Tromboza dolních končetin

Pane doktore Manzelka (42) ma zilni trombozu (obe lytka, neurazova, proste se objevila). Jiz mesic se leci, injekce uz nema, krev naredena na 2.2. Uziva nyni warfarin 3mg jeden a pul tablety denne. Nosi specialni puncochy cely den. Chtel bych se zeptat na duvod noseni tech puncoch a zaroven jestli je muze obcas pres den sundat. Zatim je sundava jen na spani. Zaroven ji bylo receno, ze by se mela vyhybat primemu slunci. Take by nas zajimal duvod a zaroven (omlouvam se za tuto otazku) zda jeden den straveny u vody (ve stinu sice, nicmene s prechody k vode (pasivni koupani) je v jejim pripade rizikove? Dekuji za odpoved a preji hezky den.

Odpověď odborníka:

Zdravím Vás...samozřejmě ty opatření je třeba brát s mírnou rezervou, to slunění není tak nebezpečné, jde o to aby se končetina příliš nezahřívala a neotékala tím teplem, záleží také samozřejmě na tom v jakém stavu má kůži, po trombose bývá oslabená a vznikají časem pigmentace, hnědé skvrny... které nebezpečné nejsou, spíš kosmetické... ale taková kůže se snadno poraní a vznikne bércový vřed, který se velmi špatně hojí, takže je opravdu nohy potřeba velmi chránit i před každým škrábnutím i právě těmi punčochami a zcela se vyhýbat možnosti poranění, třeba v lese o větve a podobně... u vody samozřejmě chodit může bez punčoch pokud je to pěkná pláž bez rizika poranění a s tím opalováním minimálně kvůli vzniku těch hnědých pigmentací, i když ty asi časem vzniknou vždy... protože žíla poškozená trombosou má zničené chlopně a část trombu v žílé stále zůstává, i když se vytvoří ředěním krve průchod skrz, stále tam částečná překážka v žíle zůstává a ta způsobuje otékaní končetiny, které pak způsobuje ty kožní projevy, její oslabení a pigmentace... říká se tomu posttrombotický syndrom, proto je potřeba končetinu chránit před otékáním kompresivní punčochou, aby se těmto komplikacím co nejvíce předešlo, samotné ředění krve toto nezajistí a je potřeba ředění nastavit na hodnoty INR okolo 3,0... minimálně 2,5, léčení Warfarinem bývá většinou bezproblémové, mám spoustu pacientů kteří jej berou i více než deset i dvacet let a žádné nepříznivé účinky jsem nepozoroval ani oni si na nic nestěžují, samořejmě je potřeba opatrnosti v kombinacích s jinými léky a dávat na to pozor, když vám někdo něco předepíše i některé volně prodejné léky brát s opatrností, co se týká diety, či zákazu listové zeleniny, celkem jsem nezaznamenal žádné velké výkyvy pokud toho někdo nespořádá kýbl za pár dní... díky za dotaz, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: