Trombóza v podkolenní jamce

Dobrý den pane doktore, 27 července mi byla na pohotovosti diagnostikována trombóza v lýtku. Neznámá příčina. Mám sedavé zaměstnání, 14 dní před tím let letadlem 2,5 hod. a při fotbale mě trefil míč do lýtka. Diagnóza: "V. poplitea rozšířená nekompresibilní bez toku - trombóza - distálně přestupuje na bércové a některé svalové žíly. Kaniálně dosahuje do konce VSF". Bylo mi nasazeno Xalerto na 3 měsíce. Na zač. litopadu jsem byl na kontrole po 3 měsících užívání Xalerta na žilním odd. Paní doktorka se moc netvářila, neboť na ultrazvuku viděla stále v podkolení jamce trombózu. Prý se nerozpustila. "V levé podkolení jamce je VP o průměru 6,9, není plně stlačitelná, v lumen hyperechogenita, vyplňuje polovinu lumen, nepravidelný barevný tok, na dorzální straně bérce jsou hluboké žíly stlačitelné, plně průchodné, VTP v průběhu celého bérce obě větve s plným barevným tokem., bez dilatace, plně stlačitelné". Nasadila mi opět Xalerto 20mg na další tři měsíce. Myslíte, že nastalo nějaké zlepšení po těch 3 měsících? Noha mě nebolí, neotéká. Nebo je po třech měsících ještě moc brzy na vyléčení této trombózy? Přes den nosím polostehenní kompresní punčochu. Ještě jedna věc, mohu kondičně cvičit v posilovně, tj. i výpony na lýtka a dřepy? Mohu běhat? Mohu používat doplňky stravy, jako je Synephrine (thermogenní spalovač tuků - extrakt z oplodí rostliny Citrus aurantium) Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Xarelto je jeden z nejúčinnějších léků na terapii trombózy žilního systému.Užíváte ho i po 3 měsích , protože nedošlo k plnému zprůchodnění popliteální žíly a je zde riziko nové trombózy. Nález po 3 měsících se zlepšil. Můžete dělat jakýkoliv sport , kromě dřepů s velkou váhou , kdy se enormně zvyšuje tlak v žilním systému. Já osobně doplňky výživy moc nemám rád, protože není zaručen obsah co do kvantity a kvality. Např. jaké má chemické složení extrakt? Neobsahuje náhodou látky,které mohou mimo jiné potencovat riziko trombózy? Na druhou stranu chápu , že Vám pomáhá ve snižování tělesné hmotnosti. V případě Vašeho zájmu se můžete obrátit na specializovanou ambulanci žilních onemocnění v Palas Athéna,kde pracuji. S pozdravem Dr.Simon Juínek

MUDr. Simon Julínek
MUDr. Simon Julínek

Pracoviště: klinika Palas Athea

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: